Водещи новини - дясно Здраве Новини

Пътуване до България – с документ за ваксина или преболедуване плюс отрицателен PCR-тест

Министерството на здравеопазването обнови заповедта за реда за влизане на български и чужди граждани в страната и удължи срокът й на действие до 31 август 2021 г. Новата заповед е в сила от днес – 29 август.

Министерство на здравеопазването публикува на 28.07.2021 г. на интернет страницата си обновена Заповед № РД-01-645/28.07.21 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с която се отменя действието на Заповед РД-01-627/28.07.2021 г. за реда за влизане на български и чужди граждани в страната и удължи срокът й на действие до 31.08.2021 г.

Важното, което трябва да се знае, че за влизане в страната без да се налага задължителна карантина, пристигащите трябва да представят  документ за завършен ваксинационен курс или документ за преболедуване заедно с документ, удостоверяващ отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 72 часа преди влизане в Р България.

Българските граждани, които представят само един от посочените документи – за поставена ваксина, преболедуване или PCR-тест, се поставят в карантина за 10 дни. Карантината се отменя при представяне на отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 24 часа след пристигане в България.

Българските граждани, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни без право на отмяна.

Децата на възраст между 12-18 г. се допускат в България с PCR-тест и без карантина. Ако при влизане в страната не им е направено изследване, се поставят под карантина, която може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, направен до 24 часа след пристигането. Децата под 12 години се допускат в България без изискване за тест и не подлежат на карантина.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *