Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Първият треньор в Добрич на боксьорката Стойка Кръстева: Прегази Фукс, игра отлично!

„Отлична игра, представи се чудесно. Когато трябваше – контрираше, когато трябваше -  нападаше. Стойка прегази Вирджиния Фукс най-вече с техника. Беше убедителна, успя да разпредели добре силите си“. Така първият треньор по бокс на Стойка Кръстева от Добрич Стефан Петков експресно за Про Нюз Добрич коментира победата й над американката в осминафинала от боксовия турнир в на Олимпиадата в Токио. Българката надви съперничката си с пълно съдийско единодушие – 5:0 съдийски гласа.

Стойка е на крачка от медал. В първата си среща тя победи виетнамка, а за да вземе отличие, тя трябва да бие и на четвърфинала, който е на 1 август.

Стойка Кръстева беше първата българска жена-боксьор на Олимпиада, която представляваше България на летните олимпийски игри през 2012 година в Лондон. Тогава тя спечели една среща и загуби на четвъртфинала от британката Никола Адамс. В Токио тя надгражда и има вече две победи.

Стойка Кръстева /Петрова/ е родена на 18 септември 1985 г. в Добрич. Започва да тренира бокс през 1999 година при Стефан Петков в СК Бокс Добрич. Спортист № 1 е на Добрич за 2011 и 2012 година, Спортист № 5 на България бе през 2018 г. Носителка е на наградата “Спортен Икар” на Фондация “Български спорт”.

През 2012 година тя замина да живее и тренира в Русе, състезаваше се от името на БК Русе. През 2018 година тя слезе от ринга, но през 2020 година се върна като състезател на Локомотив София.

Кръстева е два пъти сребърна медалистка от Световно първенство, както и двукратна европейска шампионка.

c