Водещи новини - дясно Крушари Новини Общество

Декларация по повод безводието в село Северци прие Общинският съвет на Крушари

Общинският съвет на Крушари прие декларация, с която заявява съпричастността си към натрупаните с десетилетия проблеми с водоснабдяването в с.Северци. Декларацията бе приета с 11 гласа “за”, като двама съветници от ПП “ГЕРБ” са гласували “въздържал се!”.

„Водоснабдяването е дългогодишен проблем, който винаги е стоял на дневен ред за Общинската администрация и Общинския съвет на Крушари. Сигналите за нарушено водоподаване в с. Северци са ежедневни и от години. При усложнената епидемиологична обстановка липсата на вода в населеното място е недопустима. През последните месеци ситуацията става все по-тревожна, а търпението на хората е пред изчерпване.  Безводието е въпрос, за решаването на който незабавно следва да се намеси държавата, наложителна е реконструкция на водопреносната мрежа“, се казва в декларацията.

В нея се посочва, че проведените разговори със служители на ВиК Добрич не са дали надежда, че в близко бъдеще проблемът ще се реши.

„Община Крушари през 2019 година представи в МРРБ инфраструктурен проект “Подмяна на довеждащи водопроводи към с.Лозенец и с.Северци, общ.Крушари”, който не получи финансиране. В ПУДООС е входирано през 2020 г. и в момента е в процес на оценка искане за осигуряване на финансиране за реализирането на инфраструктурен проект с предмет “Подмяна на довеждащи водопроводи към с.Лозенец и с.Северци, общ.Крушари” .

Смятаме, че в рамките на разумен диалог между централната и местната власт може да се намери справедливо решение.  Апелираме за адекватна и спешна реакция за осигуряването на нормално водоподаване в  с. Северци. Липсата на вода по време на пандемия е не просто проблем, липсата на вода поставя под въпрос оцеляването на жителите и всички ние представители на местната и държавната власт носим отговорност за живота на българските граждани. Настояваме за неотложна реакция“, пише още в документа.

Декларацията ще бъде изпратена до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Комисията за енергийно и водно регулиране, ВиК–Добрич и Българския ВиК холдинг.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *