Водещи новини - дясно Новини Общество

Инспекцията по труда: Работата в жегите създава риск за тежки трудови злополуки

По повод прогнозите за опасно горещо време, Дирекция „Инспекция по труда“ в Добрич отново напомня на работодателите, че законът ги задължава да въведат мерки за минимизиране на риска при работа в прегряващ микроклимат, посочват от Дирекцията.

Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти, най-вече заради забавените рефлекси на работещите. Поради тази причина от Дирекцията съветват дори при работа на открито такива мерки да бъдат въведени, макар че работодателите все още не са задължени, тъй като подаденият код за опасни климатични явления е жълт.

Подробно задълженията на работодателите, както и предложения за мерки, които могат да предприемат, са разписани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Според нея, независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса според типа работа. При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса.

При работа на открито мерките са задължителни при подадени оранжеви и червени кодове.

Related Posts

  1. Магазините за втора употреба във Вистата и Стария Добрич не пускат климатиците си и е някакъв ад, както за клиентите така и за персонала. Липсва контрол от инспекцията по труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *