Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

„ВиК Добрич“ не е предложило нова цена на водата, закон спира шоковото поскъпване

В и К Добрич са един от двата оператора в страната, които все още не са предложили нова цена на водата. ВиК асоциациите, без тези в Добрич и Плевен, са поискали от КЕВР увеличаване на цената на водата, което стига до 127 % след пет години в Сливен. В Шумен цената от 3,40 лв. сега, ще стане 4,60 лв. догодина, а в края на петгодишния период - 6,50 лв., което е увеличение с близо 90 % за пет години. В същото време водата е негодна за пиене.

Свидетели сме на предложения за 100% увеличение на цената в други области и това не трябва да се допуска за Добрич, заявява народният представител от “Изправи се, БГ! Ние идваме!“ Димитър Делчев, който беше водач на листата  за Добрич и е един от вносителите на законопроекта. Той коментира, че предотвратяването на шоковия скок в цената на водата е само първа стъпка за решаване на проблемите с В и К мрежата в Добрич.

Днес, 27.07.2021г. парламентарната група на “Изправи се, БГ! Ние идваме!“ внесе законопроект за изменение на закона за регулиране на ВиК услугите. Законопроектът цели спирането на шоковото увеличаване на цената на водата в България, както и промяна на периодите на бизнес плановете на отделните ВиК от 5 на 3 години.

В законопроекта е предвидена по-голяма прозрачност в работата на КЕВР, като комисията е задължена да публикува на сайта си методологиите и правилата, свързани с контрола на качеството на водата и изчисляването на социалната поносимост за потребителите.

Цената на водата се увеличава постоянно, а услугата става все по-лоша, водата с все по-ниско качество и постоянно се наблюдават загуби и спирания, какъвто е случая в селата Стожер и Българево, Добричко, припомня Делчев.

Законопроектът ще бъде разгледан след сформиране на комисиите в 46 НС.

c