Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети Пантелеймон и Светите Седмочисленици

На 27 юли Православната църква почита Свети Великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици.

Пантелеймон е великомъченик от Никомедия, днес Измит, пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. Свети Пантелеймон е един от Четиринадесетте свети помощници. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“.

Според житието му св. Пантелеймон живял в края на III и началото на IV век. Роден е като езичник, носил името Пантолеон. Учил се на медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приел християнството и новото си име Пантелеймон. Отказал да се поклони на езическите богове, заради което бил подложен на страдания, които изтърпял без болка с помощта на Христа и по заповед на Максимиан бил посечен с меч. По-късно бил провъзгласен за светец от църквата.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора.

Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките. Българската православна църква почита паметта му на 27 юли (9 август по стар стил).

Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.

На днешната дата празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо, Панко, Панчо, Пане.

На този ден църквата чества и паметта на седемте славянски просветители: св. св. Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под името Свети Седмочисленици.

Седмочисленици е събирателно название за седемте светци, почитани от Българската православна и други църкви като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методий.

c