Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Три годинки навърши Синем, родена в Спешното в Ген. Тошево с тегло 850 грама

Малката Синем, която се роди във Филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево с тегло едва 850 грама, навърши три години. На рождения ден на момиченцето, който събра цялото село Снягово, почетен гост бе и фелдшерът Димитър Алексиев, който бе в екипа, изродил по спешност бебето и спасил неговия и майка му живот.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, бебето се роди във филиала за Спешна медицинска помощ в Генерал Тошево, след като ден по-рано 21-годишната Филиз Васведин от с. Снягово е получила контракции, но била върната от гинеколога си с предупреждение, че може да роди по-рано.

Това бе първа бременност за младата жена. В Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево тя отишла с кървене и силни болки и на седмата минута родила момиченце. Бебето било в добро състояние и аспирирано своевременно, след което транспортирано до болница в Добрич, а след стабилизирането му – в болницата във Варна.

За Про Нюз Добрич фелдшерът, в чийто ръце преди три година Синем проплака, сподели, че в Снягово вече го приемат като член на семейството. Той многократно е посещавал семейството и е радвал с подаръци момиченцето. За него 26 юли е  двоен празник. Защото на една и съща дата със Синем е родена и малката внучка на фелдшера Михаела, която се родила сутринта, а Синем – следобед.

Синем е родена с късмет и под щастлива звезда. Нищо че се появява на белия свят в шестия месец, в Спешна помощ и тежи едва 850 грама. Тя   се роди на ръба на живота с помощта на фелдшерите от Генерал Тошево.

Про Нюз Добрич първи съобщи, че детето бе спасено от дежурния екип в Спешното отделение в Ген. Тошево в състав фелдшерите Димитър Алексиев и Дида Димова, санитарката Теодора Петрова. След критичните първи 24 часа малката Синем е поверена в ръцете на лекарите от неонатологията във Варна. Това е единствената болница извън столицата с трета, най-висока степен при рискови раждания. Там Синем остана почти два месеца – време, в което успя да удвои теглото си. Макар и недоносено, мъничето расте бързо и усмихва всички. Синем е пореден пример, че недоносените бебета са малките герои в борбата за живот.

c