Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

По 1500 лева за изследвания на двойки с репродуктивни проблеми от Добрич

Общинският съвет на Добрич одобри промени в Правилника за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен или настоящ адрес на територията на общината.

Към момента двойките се финансират с до 3 000 лева за извършване на ин витро процедури.  Прието бе да се отпускат до 1 500 лева за извършване на изследвания и съпътстващи медицински манипулации и до 3 000 лева за ин витро или ин витро с донорска яйцеклетка или сперматозоиди. Не се предвижда кандидатите да получават финансиране едновременно в двете направления в рамките на една календарна година.

„През 2018 година, с приемането от Общински съвет град Добрич на Правилника, поставихме началото на една нова за града ни подкрепа, която вече дава своите положителни резултати. Общият брой на одобрените до момента двойки е 11, а на подпомогнатите – 8. С радост споделям, че с помощта на финансова подкрепа по цитирания правилник на бял свят се появиха 3 бебета“, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Тя допълни, че с новото подпомагане ще бъдат подкрепени повече двойки. „Изследванията са скъпи и това възпираше много млади хора да направят тази стъпка. Имахме обаждания от наши съграждани, че разширяването на обхвата на подпомагането е в правилната посока“, каза тя.

Средствата за осигуряване на финансова помощ на семейства и двойки с репродуктивни проблеми за 2021 г. в размер на 15 000 лева са осигурени от Бюджета на Община град Добрич.

c