Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Пак отказаха кредит от 5,1 млн. лв. за нови автобуси за градския транспорт на Добрич

Общинският съвет на Добрич за втори път отказа поемането на дългосрочен дълг чрез сключване на договор за финансов лизинг от общинското дружество „Градски транспорт Добрич” ЕООД с „Регионален фонд за градско развитие“ АД. Предложението бе отхвърлено на сесията през юни. Днес то отново бе внесено за разглеждане и отново не бе прието – 18 съветници гласуваха „за“, 6 бяха против, и 10 – „въздържал се“.

Кредитът от 5,1 милиона лева трябваше да се използва за закупуване на поне 20 фабрично нови 9-10 метрови, нископодови дизелови автобуси за обслужване на транспортната схема на Добрич.

Първият вариант на новата транспортна схема на Добрич включва 12 линии

За новата транспортна схема на града по предварителни данни ще са нужни общо 44 превозни средства. Бяха изказани мнения, че транспортът няма да донесе достатъчно приходи, които да изплащат лизингите.  Зам.-кметът Росица Йорданова посочи, че всяка община дотира транспорта си и по предварителни разчети годишно сумата ще е около 300 000 лв.

Изказано бе и притеснение, че възлагането на услугата Обществен превоз на пътници на „вътрешния оператор“ –  "Градски транспорт", ще дискриминира частните фирми. Това обаче е необходимо условие по процедурата за Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020, по която се изпълнява проектът „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“. В залата бе посочено, че няма пречка една трета от линиите на обществения транспорт да се предоставят на партньор на Общината.

c