Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Турски и румънски ансамбъл откриват „Фолклор без граници“ в Добрич

19-ото издание на Международният фестивал „Фолклор без граници“ се открива днес и ще продължи три дни. Тази вечер от 19 часа е дефилето на участниците от Румъния и Турция, а от 19.30 часа е концертът.

Професионален артистичен ансамбъл “Constantin Arvinte” /„Константин Арвинте“ / е от окръжния град Яш в Румъния. Ансамбъл PEFHEM / Пефем е създаден през 1976 г. от група фолклористи за изучаване и съхраняване на турските народни танци, занаяти, музика.

Традиционното дефиле започва от началото на централната пешеходна зона (до Стара къща) и продължава до откритата сцена на пл. “Свобода”. Концертите на гост-артистите в трите фестивални дни ще са с начален час 19:30 на пл. „Свобода“.

Изданието се организира съвместно с НС ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ – Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско. По традиция, фестивалният форма се провежда  под патронажа на кмета на Община град Добрич. В 19-ото издание ще се включат формации от пет балкански държави - Румъния, Северна Македония, Хърватия, Турция и Сърбия, както и домакините от България, представени от ПФТС “Добруджа”.

c