Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Пожар в резерват Калиакра от късо елсъединение край Болата, търсят виновни

В РИОСВ-Варна постъпи сигнал през тел. 112 за възникнал пожар в района на местност „Болата“, която е в резерват „Калиакра“ (в землището на с. Българево, общ. Каварна). Извършена е незабавна проверка на място от охраната на северните защитени територии при РИОСВ - Варна. Констатирана е изгоряла площ в района на обект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ на територията на резерват „Калиакра“. В границите на защитената територия са изгорели сухи тревни съобщества и храстова растителност на площ от около 4700 кв. м. Не са установени мъртви животински видове, информират от РИОСВ.

Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) – Каварна е била уведомена за пожара своевременно – в 10.04 часа, и пожарът е преустановен в 11.15 часа.

По данни на РСПБЗН – Каварна вероятна причина за възникване на пожара е късо съединение в съоръжение на електропреносната мрежа. След установяване на виновните лица, допуснали възникване на пожара, ще бъдат предприети административно-наказателни действия по реда на Закона за защитените територии.

Снимката е илюстративна

c