Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Област Добрич с най-голям недостиг на места в старческите домове - по 200 чакат

По около 200 чакащи има за всички домове в област­та. Недостиг има и в домовете за хора с психически и физически увреждания в цялата страна

Не достигат местата в домовете за възрастни и за хора с психични разстройства, показват данни на Агенцията за социално подпомагане. В страната действат 82 домове за стари хора, разпределени в 73 общини, като заетите места в тях са 4263, а чакащите са 1963 души.

Средният капацитета на домовете за стари хора в страната е 81 на 100 хиляди души население, варирайки от под 40 на 100 хил. души в областите Търговище, Плевен, Варна, Пловдив и Бургас до над 140 на 100 хил. души от населението в областите Ямбол, Силистра, Монтана, Видин, Велико Търново и Враца. Разликата между свободните места и чакащите пък показва, че недостигът на места е най-голям в домовете в областите Добрич и Велико Търново (по около 200 чакащи за всички домове в област­та).

Над 190 са чакащите за Дома за стари хора в Добрич

Недостиг има и в домовете за хора с психически и физически увреждания, като 4310 души чакат за настаняване в тези социални институции. Най-много са чакащите за място в домовете за хора с психически разстройства и с умствена изостаналост - съответно 1107 и 2057 души.

Домовете за хора с увреждания са неравномерно разпределени по територията на страната, показват още данните. С най-голямо покритие са тези за хора с умствена изостаналост - такива домове функционират в 26 общини. Разглеждани по области, данните показват, че Монтана е единствената област в страната, в която има домове за пълнолетни с увреждания от всички типове. Най-висок е капацитетът за настаняване в областите Пловдив (428 души), Монтана (350 души), Бургас (348), Стара Загора (341), докато в областите Кърджали, Перник и Плевен няма нито един дом.

10 години радост и уют в Дома за стари хора в с. Полковник Савово (+снимки)

Недостиг има и на защитените жилища за хора с увреждания, като в България действат 126 с капацитет 1001 души. Последните налични данни показват, че настанените в тях са 952 души, а чакащите за тази услуга - 2217 души (недостиг от 233%). Най-голям е недостигът в защитените жилища за хора с психични разстройства, където чакащите са седем пъти повече от ползвателите и капацитета им (230 места).

В областта функционират домове за стари хора в Добрич и в селата Полковник Савово, Тервелско, и Добрин, Крушарско, както и Дом за пълнолетни лица с деменция в село Опанец и Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Българево.

Два са частните домове за стари хора в Добрич – „Вяра и милосърдие”, в село Ведрина, който е с капацитет 21 души и „Балчик” с общ капацитет 100 души. По данни на Агенцията за социално подпомагане три частни доставчика на социалната услуга „Дом за стари хора” от област Добрич са вписани в Регистър на доставчиците на социални услуги.

Източник: Труд

c