Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Христина от Добрич участва в издаването на книги от рециклирана хартия

На последния Фермерски пазар в Добрич беше и Христина Димитрова – 35-годишна, родом от Добрич, живее в София, представител на Читателска общност „Човешката библиотека“. На своя щанд тя предлагаше книги от рециклирана хартия, издадени от общността.

Христина е била ученичка в музикална паралелка в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в Езиковата гимназия в Добрич. Учила английска и чешка филология. Животът я отвежда в София, където тя е сред петимата „двигатели“ на организацията. Това са хора природозащитници, „зелени по душа и сърце“, за които е важно да издават книги от рециклирана хартия. Организират и писателски работилници, литературни четения, конкурси, срещи с творци, подкрепят съвсем млади автори.

„Общност „Човешката библиотека“ е приятелски кръг от хора, които обичат да четат, да пишат, да илюстрират. Ние подпомагаме родни творци и издаваме книги. Началото бе поставено през 2006 година с книгата „Последният еднорог“ от Питър Бийгъл. Имаме още две книги от чуждоезични автори, всички останали издания са от български автори. Николай Теллалов ни е много любим, също и младежите от Клуб „Светлини сред сенките“ от Казанлък, които повече от 10 години творят заедно. Издаваме много техни книги“, казва Христина.

Хората от „Човешката библиотека“ издават и електронни книги, които са алтернатива на обикновените. Държат на рециклираната хартия и ако нямат възможност една книга да я издадат по този начин … си заделят бюджет за залесяване. „Правим го, за да компенсираме по някакъв начин дървесината, която се сече. Няколко пъти сме участвали в такива акции чрез наши приятели, които се занимават с поддържане на дървета. Целта ни е да се ограничи вредата за природата“, споделя Христина.

Тя обяснява, че цялото книжно тяло се прави от рециклирана хартия, но не и кориците, защото не се получава толкова добре като качество. На щанда си тя имаше 10 такива заглавия, а като цяло общността е издала около 20 книги от рециклирана хартия.

„Тя като материал не е от България, внася се от чужбина, например Франция. В нашата страна за печатни услуги не се произвежда рециклирана хартия, само за други нужди. Преди време тръгнахме да отпечатваме една книга и се оказа, че хартията е свършила и се наложи да чакаме няколко месеца.  В България за жалост няма друго издателство, което отпечатва книги точно с този тип хартия. Тя е офсетова бяла или обемна, която обаче пожълтява. Ние ползваме повече офсетова рециклирана хартия“, изтъква Христина.

Тя участва в процеса на издаване на книгите като коректор, занимава се също с комуникация с печатниците и участие на фестивали и пазари, като Добричкия. Обещава, че отново ще дойде в родния си град с книгите на издателството си.

Защото “Човешката библиотека” събира не просто книги, а хора…

c