Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Фалшивите новини са причина за малкия процент ваксинирани в Италия и България

В Балчик почетният консул на италианското консулство във Варна Антонио Таркуиньо сподели:

Миналата година част от събитията от Дните на италианската култура в „Двореца“-Балчик не бяха осъществени заради пандемичната обстановка. Сега ще могат ли да се изпълнят плановете?

Миналата година също реализирахме доста от тях. Това, което не успяхме да направим, ще се опитаме да го възстановим сега. Започваме с експозицията за Данте Алигиери. Заедно с това доведохме италиански изпълнители – майка и син, учител и ученик, много добро дуо.

Каква е ситуацията в Италия във връзка с пандемията от коронавирус?

Допреди десетина дни ситуацията беше добре. След победата на европейското първенство по футбол обаче започнаха проблемите. Най-много се разболяват младите, които участваха в тези събития. В България обаче това число продължава да е ниско.

Да очакваме ли движение на туристи от Италия към България?
Пътуващите от Италия към България са доста повече от миналата година. Мнозина се оплакват от анулирани полети и това е фактор. Но всъщност успяват да излязат и да дойдат в България, защото искат да са тук. Всъщност двамата музиканти, които пристигнаха в Балчик от Италия са пътували със самолет до София, а от там с такси, тъй като много от полетите са канселирани. Ако бяха по-улеснени полетите от Италия до Варна, със сигурност много повече италианци биха посетили Черноморието.

Кога очаквате да приключи всичко това?

Според мен това няма да стане по-рано от две години. Всичко зависи от информацията, която се разпространява. Заради фалшивата информация мнозина не се ваксинират. Ако повече хора се ваксинират, няма да има възможност вирусът да се разпространява. А сега виждаме, че се разболяват все повече млади хора, тъй като точно те не са ваксинирани. Беше добър ход да се имунизират първо възрастните хора, тъй като за тях беше по-опасно. Но сега виждам, че младите не искат да го правят нито в Италия, нито в България, точно заради тази дезинформация.

Какъв процент от населението в Италия е ваксинирано?

Днес статистиката е, че 69% италианци са с първа доза и около 40% - с втора доза. Добрата новина е, че повече от 85% от преподавателите в училищата са ваксинирани. Така учителите могат да убедят учениците да се ваксинират също. Това е личен пример, както дават такъв и лекарите.

Каква ще бъде целта на визитата на посланика на Италия във Варна и в Балчик?

Всички посланици, когато получат мандат, посещават регионите. В този случай посланик Джузепина Зара ще се възползва да се срещне с италиански предприемачи в България. Естествено, ще посетим институциите кмет и областен управител във Варна, ще има и среща с представители на военно-морския флот на Италия във Варна. Хубавото е, че идва в началото на мандата си и от това могат да родят нови идеи. По нейна инициатива се лансира изложбата за Данте Алигиери. Естествено, с реализацията на Италианския културен институт в София. Когато потърсихме възможност да я представим тук, веднага я получихме. След Балчик изложбата започва да пътува, така както изложбата за Леонардо да Винчи, която посети над 10 града. 

Има ли интерес за италиански инвестиции за региона на Североизточна България?

Наблюдава се интерес към събуждане на нови инвестиции в България. Конфиндустрия България е част от организацията Конфиндустрия Италия, която организира и благоприятства такъв вид дейности, включително и тук. Нови инвеститори са проявили интерес, включително и във Варна. Може би, в сферата на жилищното строителство.   

c