Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Първият вариант на новата транспортна схема на Добрич включва 12 линии

актуална транспортна схема на град Добрич от 2016 г. - карта

12 линии включва първият работен вариант на новата схема на градския транспорт в Добрич, представен днес пред журналисти в Община Добрич. Вариантът е разработен от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, което спечели обществената поръчка.

Вариантът е изготвен след направено в Добрич проучване за потребностите на жителите от градски транспорт. Резултатите показват, че сега действащата схема със 17 линии е неефективна и се използва редовно от едва 13% от гражданите, а две трети от добричлии изобщо не я ползват.

„Градският транспорт е маргинализиран, той се ползва само от възрастни хора, ученици и съвсем малко работещи хора. Използването на лични автомобили в града е на много високо ниво – 4 пъти над средното за страната. Много от колите са стари, има много възрастни хора на по 70-80 години, които шофират, а това не е добре за тях и във физическо, и в психическо отношение“, посочи Виктор Чаушев от Сдружението.

Според проучването най-търсената дестинация в града е от кварталите към центъра и обратно, а в центъра сега почти няма градски транспорт. Новите линии ще оптимизират пътуването, като ще достигат до места, които не са добре обхванати от сегашната схема – това са районът на хипермаркетите на изхода към Албена, бул. „Русия“, „Кауфланд“ и „Лидл“, кв. Иглика, кв. Хр. Ботев, индустриалната зона, хлебозаводът и др. Схемата е направена така, че почти всички линии да минават по някакъв начин през центъра.

6 от линиите ще обслужват кварталите Балик и Строител, 4 ще минават през Дружба, 3 – през Добротица. Подобрена е линията до кв. Рилци.

Предвидено е в часовете пик / от 06.30 до 09.00 и от 16.00 до 19.00 часа/ автобусите да се движат през 20 минути, а извън тези часове – през около 25 минути. Пътниците обаче ще чакат по-малко – по 6-7 минути, тъй като линиите по основните направления ще се припокриват. По някои линии последните колите ще се движат до 23.00 часа.

44 автобуса ще са необходими за тази транспортна схема, като идеята е линиите да се изпълняват от общинския транспортен превозвач. Разчита се общинският съвет да одобри закупуването на 20 броя 9-10 метрови нископодови автобуса. В транспортния парк ще влязат и четири електробуса.

„Тя има за цел да подобри транспортното обслужване в Добрич, да въведе безапелационно спазване на графиците,  да подобри безопасността на движението, да намали задръстванията, да допринесе за опазване на околната среда“, подчерта зам.-кметът Росица Йорданова.

Първият вариант е качен днес на сайта на Общината, откъдето ще очакват мнения и препоръки. Ще има дискусии с бизнеса и гражданите. Сдружението трябва да представи и още два надградени варианта до края на месец септември.

Ето новите линии:

  • Линия № 1 - Строител - Балик - Тракийски - Болница - Спортна зала Добротица
  • Линия № 2 - Балик - Строител - Кауфланд - Център - Болница - Запад - Старт АД
  • Линия № 3 - Изгрев - Балик - Иглика - Север 1 - Център - АПК
  • Линия № 4 - Гробищен парк - Добротица - Дружба - Балик - Строител - Промишлена зона Север - Зърнени храни
  • Линия № 5 - Балик - Христо Ботев - Кауфланд - Център - Тракийски - Север 2
  • Линия № 6 - Балик - Христо Ботев - Дружба - Кауфланд - Център - Тракийски – Болница
  • Линия № 7 - Промишлена зона Изток - Дружба - Център - Север 1 - Промишлена зона Север – Калиакра
  • Линия № 8 - Технополис - Добротица - Център - Тракийски - Промишлена зона Север - Зърнени храни
  • Линия № 9 - Гробищен парк - Добротица - Кауфланд - Център - Тракийски - Запад - Старт АД
  • Линия № 10 - Рилци - Запад - Център - Болница - Кауфланд – Добротица
  • Линия № 11 - Балик - Дружба - Център - Север 2,3 - Промишлена зона Север - Тедива/ЗАВН
  • Линия № 12 - Център (пл. Свобода) - Кауфланд - Център - Болница - Лозите - с. Богдан
Нова транспортна схема на град Добрич - Вариант 1 (2021)

Вижте още ТУК.

c