Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

От 24.07 се увеличават полетите от Русия за България. Какво означава това за туризма и в област Добрич

България вече е отворена за руските туристи, а от 24 юли към родните курорти и столицата започват да се движат по-голям брой редовни полети. Обърнахме се към експерти, какво следва и може ли да се очаква увеличение на туристопотока, какви са факторите, които биха го ограничили и как ще се отразят промените на текущия вече активен летен сезон.

Какво ще е новото разписание на полетите към България

От 24 юли Оперативният щаб на гражданските полети в Русия увеличи рейсовете към България на 22 седмично.

От 4 на 7 полета седмично ще се изпълняват по всеки от трите основни маршрута:

  • Москва – София
  • Москва – Варна
  • Москва – Бургас

Добавят се също 12 полета седмично по маршрутите Санкт-Петербург – София, Санкт-Петербург – Варна, Санкт-Петербург – Бургас (по 4 полета седмично за всяко едно направление). Един допълнителен полет седмично ще се изпълнява и по маршрута Екатеринбург – Варна.

Всичко това, в добавка към съществуващите вече полети, които стартираха от 28 юни;

  • Москва - София / Москва - Варна / Москва - Бургас (с честота 4 полета седмично по всеки един маршрут)
  • Екатеринбург - Бургас / Екатеринбург - Варна / Минеральные Воды - Варна / Самара - Бургас / Ростов-на-Дон - Варна / Ростов-на-Дон - Бургас (по 1 полет на седмица за всеки един от маршрутите)

Пречка пред ръста на туристическия поток от Русия са високите цени

Да се говори за увеличен туристопоток към България през започналия вече активен сезон не е съвсем коректно. България се превърна в скъпа дестинация за масовия руски турист и не се наблюдава засилен интерес откъм желаещи. Причините са различни - както заради ограничения обем на превозвачите, така и заради липсата на чартърни полети.

По данни на руския туроператор ANEX Tour, бюджетната оферта, включваща 7 нощувки, двупосочен билет със стандартен авиопревозвач започва от 86 000 рубли (€980 ) - за двама души, настанени в еднозвезден хотел, без изхранване и трансфер. Ако погледнем към предложенията за тур в хотел 4*, с храна (тип ол инклюзув), то предложенията за настаняване със 7 нощувки започват от 124 000 рубли (€1415).

Актуална оферта на туроператора "Интурист" - за седмичен тур с настаняване в къща за гости в Созопол, с включен полет на авиокомпанията "Аэрофлот" от Москва, започва от 100 290 рубли (за двама възрастни), единствено с включена закуска.

Ако туристите се спрат на по-изгодно предложение - като такова от турските авиолинии, пътуването поевтинява с от 5 до 7 хиляди рубли (около €80), но времето за пътуване в едната посока се увеличава на 15 часа. На практика туристите няма как да се освободят от заплащане на RT-PCR тест, така че средната стойност на стандартно пътуване до България започва от 125 000 рубли (около €1430). За сравнение - същата цена е актуална в момента за реномирани петзвездни хотели в Турция (по системата ултра ол-инклузив).

Очевидно е, че действащите цени при дефицит на бюджетни превозвачи не се отразява на потребността от организирани туристически пакети. По-скоро увеличението на полетите ще е интригуващо за тези, които пътуват към България за бизнес срещи, до свои роднини или за да посетят свои имоти в страната, считат експертите.

Съществува ли перспектива през настоящия летен сезон 2021

Играчите на пазара отбелязват, че като цяло увеличението на полетите е добър знак. За България обаче тази промяна се случи твърде късно.

"Следва да се има предвид факта, че за руските туристи България е визова страна и при организацията на собствена програма за пътуване следва да се предвиди време за получаване на визов документ. Освен това, плажния сезон в България приключва в средата на месец септември." Това коментира Алена Хитрова, шеф на PR-отдела в компанията ANEX Tour.

Хитрова е уверена, че в момента не се наблюдава повишено ниво на запитванията от страна на клиенти, за да се работи в посока организация или реализация на преференциални собствени курсове. Към това може да се добави и факта, че вече ще има достатъчно на брой полети до София, което пък не може да повлияе на плажния туризъм, доколкото София се намира далеч от основните курортни зони.

"За съжаления ние не очакваме по-голям туристически поток през този сезон към България." Това е мнението и на Дарья Домостроева - ръководител на пресофиса на "Интурист".

Домостроева подчертава също така, че с появата на новите редовни полети едва ли ще се стигне до понижение на цените за полетите, а потенциалният първи въпрос който се задава е именно цената на полета. Впрочем, от компанията са подготвени да предложат на клиентите си достатъчно разнообразие и избор от превозвачи за България - "Аерофлот", Bulgaria Air, S7 и Turkish Airlines.

При увеличения брой полети има не по-малък потенциал за туроператорите. Това е зимния сезон, през който руските туристи могат да пътуват към България, но вече не за лятна почивка, а например за градски шопинг тур, на екскурзия или дори само за да разгледат София като една от привлекателните дестинации. Все пак, на този етап да се говори за това в конкретика е достатъчно рано.

Ольга Пегасова, atorus.ru / превод - ПНД

c