Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Над 8000 са липите в Добрич – в центъра и междублокови пространства

Над 8 000 са липите, които цъфтят в началото на лятото в Добрич. Предвид липсата на паспортизация и инвентаризация на дървесната растителност няма точна бройка на дърветата от този род, които са разположени на територията на Общината, посочват от администрацията в отговор на запитване на Про Нюз Добрич.

Основно липи се наблюдават в централните градски части като „улично озеленяване“, в междублоковите пространства както и в територията на парка като състав на дървесно храстови групи и част от масиви.

Про Нюз Добрич попита Общината дали е изпълнено уверението, което сме получили през юни 2020 г., че през есента компенсаторно ще бъдат засадени 500 дръвчета, вместо липите, които бяха премахнати предходната година. В отговора, който получихме, няма потвърждение, че обещанието е изпълнено. Вместо това от администрацията отговарят, че „през 2019 година, както обичайно се махат единствено дървета, които са в незадоволително здравословно състояние, представляват опасност, имат наличие на гнилостни процеси или изсъхване по короната, част от нея и ли по самия ствол. Всяка година Община град Добрич, със собствени средства или с помощта на различни организации извършва засаждане на дървесна растителност. При засаждане основно се използват видовете Китайски мехурник, Бреза и Червен Дъб“.

За тази година има издадени 3бр. позволителни за билки, даващи възможност да бъде събран липов цвят с общо тегло 150 кг.

c