Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 2,3 млн. лв. отиват за ремонта на концертна зала „Добрич“, става и танцова

Две години ще продължи проектът за ремонт на концертна зала „Добрич“, известна като залата с органа. Това става ясно от подписания договор между Община град Добрич и Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ . След реализацията на проекта нейният културен календар ще се обогати с нови прояви, в т.ч. от областта на танцовото изкуство, а залата ще отвори врати за нови публики, съобщават от администрацията.

Припомняме, че до момента там не се позволяваха танцови прояви с цел да бъде опазен органът.

Проект „Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“ е с продължителност 24 месеца и възлиза на обща стойност 2 334 130, 22 лв.

Проектът е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Общината. Той предвижда обновяване на зала „Добрич“ – зрителна зала с 534 места и съответните прилежащи фоайета, гримьорни, репетиционни, работни и обслужващи помещения, за да се насърчи участието в културния живот на гражданите, включително на онези от тях, които са в уязвимо и неравностойно положение.

При изпълнението на проекта ще се осъществят строително-ремонтни работи, дейности за обновяване на залата, внедряване на мерки за енергийна ефективност и подобряване на достъпа за хора с увреждания. Ще бъде закупено оборудване и обзавеждане, както и озвучителна техника за провеждане на културни събития.

Зала „Добрич“ е  построена през 70-те години на миналия век и има богата история. В нея са концертирали световно известни български музиканти – Людмил Ангелов, Виктор Чучков, Милчо Левиев, Веско Ешкенази, Васко Василев, Светлин Русев, Марио Хосен, Ангел Заберски – син, Нева Кръстева, Велин Илиев, Стефан Далчев и много други. В залата се случват концерти на професионални и любителски състави; театрални спектакли; училищни и младежки инициативи; аудиториуми, конкурси, фестивали, конференции, тържествени церемонии и образователни програми, припомнят от Общината..

c