Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Има ли нарушения при втората матура в СУ „Хр. Смирненски” в с. Оброчище?

Сигнал за нередности при провеждането на Държавния квалификационен изпит /ДКИ/, който е втора матура за професионалните училища, в СУ „Христо Смирненски” в балчишкото село Оброчище подаде в Про Нюз Добрич бившият директор на учебното заведение Росица Койнова.

В него тя твърди, че контролът за начина на провеждане на ДКИ е осъществен от старши експерта по професионално образование в Районното управление по образование /РУО/ в Добрич Калоян Койчев. По думите й контролът е бил не повече от 30 минути, като престоят на Койчев в залата за изпит бил 5 минути. „Всеобщо признат е фактът за неглижираното отношение на експерта относно извършването на този вид контрол, като „отбиване на номер“, пише в сигнала Койнова. Споделя също, че по време на ДКИ липсвали представители на работодателските организации, към тях не е била отправена писмена покана за присъствие.

Предстоят финансови ревизии в училището в с. Оброчище

Бившият директор посочва, че след като експертът е напуснал училището  директорът Павлина Стоянова, вместо да осъществи контрол по провеждане на изпита, отишла на разходка в Ботаническата градина в Балчик с главния учител и други педагози в рамките на 3 астрономически часа – през работно време, по време на ДКИ. Твърди, че това не е първият сигнал за нарушение на работното време от страна на директора. Споделя, че Стоянова упражнява непрекъснат психически тормоз над колегите си, искайки им постоянни писмени обяснения.

С отворено писмо с искане за декемврийските си заплати излезе колективът на училището в Оброчище

Росица Койнова споделя, че за направените, според нея, нарушения е сезирала РУО-Добрич и министъра на образованието и науката.

Комисия на РУО направи подборна проверка по сигнала, каза началникът на управлението Светлана Василева. Тя посочи, че е установено, че целите и задачите на извършената от старши експерта Калоян Койчев проверка са постигнати. Направени са предписания към директора, препоръчани от Калоян Койчев, допълни Василева.

Над 120 000 лева дългове има училището в село Оброчище

Знам за тези сигнали, имахме проверка от РУО, дала съм обяснения, каза директорът на СУ „Христо Смирненски” Павлина Стоянова. Тя обясни: „По принцип не съм нарушила нищо. Имам доказателства къде съм ходила, кога съм била и за колко време съм отсъствала. Проверяващите гледаха и видео камерите. Такива сигнали и жалби не искам да коментирам повече”.

Припомняме, че в края на ноември м. г. Про Нюз Добрич информира за дългове на СУ „Хр. Смирненски” в с. Оброчище в размер на над 120 000 лева, натрупани по времето, докато Росица Койнова е била директор. Тогава на заседание Общинският съвет на Балчик гласува отпускането на 10 000 лева за отопление в учебното заведение. За медията ни кметът на Белия град Николай Ангелов сподели, че комисия, назначена с протокол на Министерството на образованието и науката, е извършила проверка в училището. Тя е излязла със становище, че поради изчерпване на делегирания бюджет има недостиг от 126 000 лева. Ангелов посочи и някои от разходите - имало неправомерно теглене на служебни аванси, средства са били изразходвани за договори с адвокати, за лаптопи, за неустойки за неправомерно уволнение, за гориво, плащано било по 3 000 лева на адвокати за месец, телефонните сметки били от по 2-3 000 лева.

c