Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

114 000 лева ще струва канализацията на улица „Кап. Д. Спиравески“ в Добрич

За 70 календарни дни трябва да завърши ремонтът на канализацията на улица „Кап. Димитър Списаревски“ в Добрич. Това става ясно от отговора, който Про Нюз Добрич получи от общинската администрация след запитване.

След проведена обществена поръчка за изпълнител е избрана „Рувик“ ООД .

“Кап. Димитър Списаревски” трудно би могла да се нарече улица, защото вече няколко пъти пропада, има образуван дълбок кратер, който изригва като гейзер и изхвърля фекални води, които се стичат надолу по улиците, коментираха преди време пред Про Нюз Добрич живеещи в района.

Още през септември 2019 г. на пресконференция в Общината бе обявено, че по ул. „Капитан Димитър Списаревски“ има сериозен проблем с канализацията. Тогава бе обявено, че цялото описано трасе, дълго почти 200 метра, ще се включи в ЛОТ 1 на водния цикъл и че са предприетидействия по промяна на проекта в тази му част.

Ремонтните работи по улицата започнаха в началото на юли т.г. Предвидена е подмяна на битова канализация по ул. „Капитан Димитър Списаревски“ в участъка от бул. „Добруджа” до ул. Хаджи Димитър”. Предвижда се подмяна на тръби с диаметър не по-малък от DN600 и DN800 с коравина на пръстена SN≥10 kN/m2 и тръби с диаметър не по-малък от DN200 с коравина на пръстена SN≥8 kN/m2 за изпълнението на сградни канализационни отклонения, съобщиха от Общината за Про Нюз Добрич.

В обществената поръчка е посочено, че състоянието на улицата е аварийно. Наблюдава се теч на вода по повърхността на улицата, в трасето на канализацията уличната настилка е пропаднала и преминаването на моторни превозни средства е невъзможно. От извършено видео заснемане на канализацията е установен теч около тръбите, изнасяне на земни маси, причина за пропадане на улицата и разрушителни процеси на канализацията. Това налага да се извърши подробно техническо обследване на състоянието на водопроводна и канализационна мрежа в район от бул. „Добруджа” до ул. „Хаджи Димитър” и подмяна на канализацията.

Общата стойност на договора е в размер на 114 000,00 лева с включен ДДС.  В проекта за промяна на програмата за капиталови разходи на Общината, която ще се гласува на 27 юли, за обекта се иска да бъдат заделени 122 500 лева.

c