Водещи новини - дясно Общество

На 22 юли църквата чества Св. Мария Магдалина

Мария Магдалина е почитана като светица от християнските църкви. Появява се в Новия Завет, описана е като предана последователка на Иисус Христос, мироносица и свидетелка на възкресението му.

В Православната и Католическата църкви почитането на Мария Магдалина има известни различия. Освен това има смесване на различни жени с името Мария, което е особено разпространено на Запад.

Православната църква я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса,  която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия, докато в Католическата църква дълго време нейният образ легендарно, но неправилно се идентифицира с каещата се блудница Мария от сестрите Марта и Мария.

Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалина е предмет на многобройни конспиративни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

През 2009 г. мощите на св. Мария Магдалина са донесени за поклонение в Ловеч от славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Света гора.

Надали има друг художествен персонаж като Мария Магдалина в историята на изкуството, който да е бил толкова култов обект на вдъхновение и многобройно пресъздаване. Образът на Мария Магдалина преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.

В киното на 21 век Мария Магдалина е изиграна от Моника Белучи в популярния филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *