Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Инвеститор предвижда производство на пет вида риба в язовир край Тервел

Инвестиционно предложение, което предвижда извършване на спортен риболов и производство и отглеждане на аквакултури в язовир край Тервел, е публикувано в сайта на Общината. От него става ясно, че инвеститорът "Карси 2012" ЕООД стопанисва язовира от 2017 година. От 2020 година водното съоръжение функционира за спортен риболов. Зарибено е трофейни риби.

Намерението на дружеството е от тази година да произвежда и отглежда аквакултури. Ще бъдат отглеждани шаран, бял амур, бял толстолоб, сом, бяла риба и сребърна каракуда. В началото на вегетационния период - в края на март, язовирът ще се зарибява със зарибителен материал от изброените видове риба, закупен от рибовъдни ферми. Язовирното пространство ще осъществява непълносистемен цикъл на рибопроизводство. Няма да се извършва размножаване на рибите. Периодът на отглеждане им за консумация ще е двулетен, т. е. реализацията на пазара от закупена малка рибка до отглеждането на голяма риба ще бъде минимум след 10-12 месеца.

Технологичната система, която ще се прилага, е традиционна и съобразена със специфичните условия на язовира, се посочва в инвестиционното предложение. Планирано е стриктно спазване на основните изисквания на рибовъдна дейност, съобразена с актуалните научни постижения.

c