Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

90 години от рождението на добруджанската актриса Галина Ненова

На 22 юли 2021 г. се навършват 90 години от рождението на голямата добруджанска актриса Галина Ненова, посветила живота си на театралното изкуство.

Родена е през 1931 г. във Варна, където живее до 1940 г. След присъединяването на Южна Добруджа към България, семейството и се премества отново в Добрич, откъдето е и родът им. Баща й – Димитър Ненов е музикант, работил е в театъра, бил е един от най-известните акордьори на пиана в България, през 60-те години. Майка й София Панова е с първоначална професия – учителка, а по късно служителка в Градския съвет – Толбухин. Големият й брат Веселин Ненов е диригент и композитор, а по-малкият Драгомир Ненов е преподавател в Българската държавна консерватория – клас „диригентство“ в София.

Галина Ненова завършва гимназия в Толбухин и кандидатства във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София, където е приета още първата година. Двамата и братя, тогава студенти в София й подават ръка и така младата Галина се отдава изцяло на древното и вечно младо изкуство – театъра, което в последствие предопределя и осмисля живота й.

След завършването си работи две години по разпределение в София, в „Театър за селото“. Галина Ненова е една от основоположниците на Първия сатиричен театър в България. От 1955 до 1958 г. е на работа в „Държавен народен театър“ – Толбухин, след това до 1964 г. работи в Театъра в Габрово. От 1964 г. до края на живота си се посвещава на толбухинската сцена на Драматичен театър „Йордан Йовков“.

За актьорския й професионализъм Кръстьо Дренски споделя, че „тя умее да разтърси една зала, пълна с хора, само с една дума или с един жест“. Зрителите имали щастието да я гледат в театралните постановки, са съхранили в паметта и сърцето си творческите й превъплъщения и човешкото присъствие в образите на: майката в „Легенда за майката“, „Биволът“, „Жестоки игри“; дойката в „Ромео и Жулиета“; Юрталаница в „Снаха“; Мурзавецка във „Вълци и овце“; Костанда в „Свекърва“; Гена в „Майстори“; баба Сребра във „Време разделно“; Султана в „Железния светилник“ и много, много други. С актьорското си майсторство тя вече е постигнала най-висшата в духовно измерение цел – спечелила е любовта на хората от залата.

Документите на Галина Ненова са дарени на Държавен архив – Добрич, от съпруга й Николай Николов, също актьор в Драматичен театър „Йордан Йовков“. Сред документите са снимки от ролите й на сцената и осемнадесетте отличия и награди, които са свидетелства за плодотворния  й и динамичен творчески път. Сред тях се открояват: Указ и орден от Държавния съвет на Република България за удостояването й със званието „заслужил“ артист - 1979 г., Орден „Кирил и Методий“ III степен, Почетна златна значка от Съюза на артистите в България, Диплом за най-добро актьорско изпълнение от Организационния комитет на Йовковите театрални дни през 1970 г. за ролята на Масларска в „Милионерът“, Удостоверения и медали от Президиума на Народното събрание и Държавния съвет на Република България.

За голямо съжаление на цялата добричка културна общественост Галина Ненова си отива от този свят твърде рано, на 53 годишна възраст, в разцвета на своята творческа зрялост. Но докато има български театър, докато тук в сърцето на добруджанските полета живее Йовковия театър и звучи звънка реч, нейното име ще се произнася с признателност, уважение и обич.

                                                                          Веселина Жечева – гл. експерт Държавен архив - Добрич

c