Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Впечатляващи находки са разкрити при разкопките в древната крепост Залдапа край Крушари

Забележителни открития са направени това лято при поредните разкопки в древната крепост Залдапа край крушарското село Абрит. Резултатите от работата на международната археологическа експедиция „Залдапа“ представиха ръководителят проф. Георги Атанасов и учени от Франция.

В крепостта досега са открити 6 църкви. Най-впечатляваща това лято е разкритата четирилистна раннохристиянска църква, датирана към 6 век след Христа – малка, но много добре запазена и богата на находки.

„Тя е уникална, защото на север от Стара планина църква с такъв изящен план не е откривана досега. Има две версии за тези църкви с формата на четирилистник – едната е, че са служили за съхраняване на мощите на светци, а другата - че са катедрални църкви. Трябва да я разкопаем и да разберем, но е ясно, че тя е някаква емблема в църковния живот на този град. По-богата е от всички останали църкви в крепостта. Уникалното на църквата още е, че в раннохристиянския свят има не повече от 7-8 такива – има край Севастопол, Охрид, в Мала Азия, Червената църква край Перущица“, каза проф. Атанасов.

Археолозите са разкрили великолепна мраморна плоча - платформа на епископска катедра /амвон/. Изцяло запазена такава досега не е откривана, като по нея ще може да се реконструира цялата катедра. Открити са и плочи от олтарната преграда.

Мраморната плоча ще бъде експонирана пред сградата на Община Крушари, където по проект е изграден лапидариум с археологически артефакти. „Ще се погрижим да я сложим във витрина, за да не се поврежда от атмосферни влияния. Смятаме, че това ще се осъществи до края на август. Осигурили сме и охрана на разкопките, като така се преустановиха иманярските нашествия“, каза кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб.

Продължава обследването на северната порта на Залдапа, като тази година е открита малка врата, която свързва крепостта чрез  тунел със стълбище до водната цистерна – изключително откритие, защото в Римската империя има само три примера на такава установена връзка между укрепленията и укрепен подход към система за водоснабдяване.

В 5-годишния договор за международната експедиция участват две чуждестранни и две български институции – РИМ Добрич, СУ „Св. Климент Охридски“, Университетът в Лил, Франция и Университетът в Квебек, Канада. Това лято разкопките ще продължат три седмици с участието на 12 представители на Франция. Археолозите от Канада не са успели да пристигнат.

„Надеждата е договорът да се продължи поне за още 5 години. Искаме да ангажираме и институции на по-високо ниво, например френското министерство на външните работи, което има дългогодишна традиция да подкрепя научни изследвания в областта на археологията по света“, сподели Доминик Моро, доцент в Университета в Лил.

В екипа от учени са още д-р Брахим Мбарек от Страсбург - водещ специалист по римско крепостно строителство, архитект Елио Хобдари от Университета в Тирана, който работи с френски археологически експедиции, доц. Албена Миланова от СУ и д-р Йото Валериев. Археолозите изразиха своята огромна благодарност за подкрепата от страна на Община Крушари. Разкопките в късно античния град Залдапа започнаха през 2014 година. 

c