Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

След дълго прекъсване: В Добрич отново се организира пленер „Хартията“

Пленер „Хартията 2021“ е новото събитие в календара на Художествена галерия – Добрич, което ще се проведе от 1 до 10 септември, съобщават от галерията. След дълго прекъсване галерията възражда традицията да се провеждат международни пленери и изложби, посветени на работата с хартия - финия, но богат на възможности материал.

Първата изложба „ХАРТИЯТА“ бе организирана в Добрич през 1995 година.

В началото на тази година екипът на ХГ разработи проект със заглавие „Хартия и цвят“, който в предстоящото си издание акцентира върху колажа.  Проектът получи одобрение и финансова подкрепа от Община град Добрич. Галерията предоставя работно пространство и основни материали на участниците, които ще бъдат настанени в хотел „Вила ди Полета“ – партньор в начинанието. Екипът изготви и проект за издаване на каталог от събитието, който бе одобрен от Министерството на културата и финансиран в рамките на конкурсната сесия на тема „Събития, организирани от музеи и художествени галерии в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“ за тази година.

Пленерът ще протече на фестивален принцип и обхваща много и разнообразни дейности. В него ще участват 10 художници, които се изявяват в различни творчески направления, но са изкушени от богатия потенциал на хартията като пластичен материал. Тази година това са Дона Стоянова, Красимира Дренска, Жени Адамова, Цветелина Максимова, Николина Джановска, Венета Велева, Веселин Дамянов - Вес, Кольо Мишев, Иван Велчев, Валери Чакалов.

На принципа на отворените врати работният процес в ателието ще може да се наблюдава в реално време от зрители и посетители. Предвидени са занимания с деца в „Работилница за въображение“, свързани с процеса на ръчно леене на хартия и колажиране. Вечерната програма включва индивидуални представяния на авторите, които ще запознаят посетителите със своите международни участия, концепции и творчески търсения.

Събитието ще завърши с изложба на творбите, създадени по време на пленера, а в рамките на месец след приключването ѝ ще бъде издаден и каталогът. Художниците ще дарят свои работи, с които да се обогати фондът на галерията.

c