Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Творби на автор със силно изразена социална ангажираност гостуват в галерията на Добрич

С артистичен вернисаж - от 16:00 до 18:00 ч на 22 юли 2021 (четвъртък), в Художествена галерия-Добрич се открива изложба с плакатни образци на Люба Томова, озаглавена „Асоциално за социалното“.

Плакатите от настоящата експозиция са силно социално ангажирани. Правени са за театрални пиеси, оперни представления, социални събития и проекти и показват погледа на художничката върху общовалидни теми, особено актуални днес, споделиха от ръководството на Художествената галерия. Посетителите могат да видят плакати на шекспировите „Отело“, „Макбет“, „Укротяване на опърничавата“, „Дон Кихот“ на Сервантес, оперите „Риголето“ на Верди и „Кармен“ на Бизе, както и постери, посветени на трафика на хора, домашното насилие, глада, образованието, търсенето на собствената идентичност.

Люба Томова е родена в София през 1975 г. Завършила e Националната художествена академия, специалност „Плакат". Работи в областта на плаката и приложната графика, съосновател на студио за графичен дизайн Poster House.

Участва в множество форуми за плакат, между които: АНТИ-НОВА 100 – плакатна изложба на тема Коронавирус – Китай; „От окопите“; „Един ден по-малко, още един дизайн – Барселона; Международно биенале на театралния плакат – Полша; VIDAC – Република Корея; Международно биенале на графичния дизайн „Golden Bee“ – Москва; Международно триенале на сценичния плакат – София; Международно биенале на плаката в Мексико и др.

Носител е на редица награди за графичен дизайн, по-значими от които са: Първа награда от анонимен национален конкурс за плакат „За един устойчив свят“; Специална награда за плакат на V Международно триенале на сценичния плакат; Първа награда за плакат от XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и др.

Член е на New Vision International Group, секция „Графичен дизайн“ към СБХ и Камара на дизайнерите в България.

Изложбата ще може да бъде посетена в Добричката художествена галерия до 17 август 2021 г.

c