Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Призови отличия донесе национален конкурс за акордеонисти от НЧ „Й. Йовков-1870 г.” в Добрич

Поредните призови отличия завоюваха талантливи възпитаници на Школата по акордеон към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” в Добрич с преподавател Деян Дженков. Те се представиха отлично в Националния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти”, който се проведе в Пловдив.

Златна лира спечели във втора възрастова група най-малкият ученик в школата – 8-годишният Тодор Тодоров. Той пребори конкуренцията с пиесите „Весел танц” и Добруджанско хоро. В четвърта възрастова група Станислав Стоянов завоюва Сребърна лира. Момчето изпълни Пайдушко хоро и Шибилево хоро от Иван Шибилев. Златна лира в четвърта възрастова група грабна дуетът Борислав Димитров и Никола Георгиев. Те се представиха с Дудино хоро от Борис Карлов и Тракийска ръченица.

За последните двама акордеонисти Деян Дженков разказа, че тази година са били абитуриенти, завършили са СУ „Свети свети Кирил и Методий”. Вече са приети студенти. Никола Георгиев ще изучава Стокознание и митническа дейност в Икономическия университет във Варна, а Борислав Димитров – Право в Софийски университет „Свети Климент Охридски”. „Мога да кажа, че за тях акордеонът ще остане верен приятел, те ще продължат да свирят и ще бъдат част от нашите концерти”, сподели Дженков.

Златната лира е втората награда на Тодор Тодоров, наскоро той спечели първо място в Международния конкурс на изкуствата „Радост на брега”. За него ръководителят на школата разказа, че свири на акордеон от 5 месеца. Станислав Стоянов пък усвоява тънкостите на инструмента от 8 месеца, а Борислав Димитров и Никола Георгиев – от малко повече от година.

С конкурса в Пловдив завършва учебната година на Школата по акордеон към НЧ „Йордан Йовков-1870 г.” Занятията ще се възобновят през есента. Деян Дженков сподели, че се приемат желаещи да свирят на акордеон на всякаква възраст. Припомняме, че най-възрастният му ученик е на 50 години.

c