Водещи новини - дясно Общество

На 19 юли празнуват българските дипломати

19 юли се отбелязва като Ден на българската дипломатическа служба. Той е утвърден с резолюция на Министъра на външните работи от 21 юли 1999 година.

На тази дата през 1879 година княз Александър Първи издава указ, с който се назначават първите български дипломатически представители в чужбина. Това са Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович, които са изпратени в Цариград, Букурещ и Белград, за да защитават българските интереси.

Българският Дипломатически институт е създаден с постановление на Министерския съвет на Република България от 23 септември 2003 година. Неговият статут и функции са регулирани от Закона за дипломатическата служба, приет от Народното събрание на 13 септември 2007 г. Работата му отговаря на високите очаквания и професионални изисквания произтичащи от членството на България в ЕС и НАТО и осигурява приемственост, която позволява на българската дипломатическа професия да има полагащото й се място в голямото евроатлантическо семейство.

От създаването си до днес Дипломатическият институт е въвел над 35 обучителни програми и е провел повече от 150 обучения за над 6500 обучаеми. Реализирал е близо 30 проекта и има подписани над 140 меморандума за сътрудничество с международни и национални партньори. Организирани са близо 170 публични лекции и над 50 конференции. Проведени са 20 конкурса за есе и повече от 30 срещи по програма „Отворени врати”. Институтът е издал 22 броя на списание „Дипломация” и над 30 сборника и учебни помагала.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *