Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Добрич ще кандидатства за европари за провеждане на фестивала „Пазители на традицията“

Община град Добрич възнамерява да кандидатства за европейско финансиране с проектно предложение „Пазители на традицията“. Съгласие за това трябва да даде Общинският съвет на сесията си на 27 юли.

„Пазители на традициите“ е културен продукт с местно и регионално значение, посочват от Общината. Той се състои от културен фестивал „Пазители на традицията“, който ще се проведе в ж.к. „Рилци“. Фестивалът ще бъде с фокус събитие – нов фолклорен спектакъл на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“.

Успоредно със спектакъла в рамките на един ден ще бъдат представени  професионални и любителски състави и индивидуални артисти, творци и занаятчии. Във фестивала ще бъдат включени занаятчиите от АЕМО „Стария Добрич“ с тематични ателиета, в които те ще извършват демонстрации и ще дават възможност на посетителите да участват в изработката на традиционни български изделия.

Ще бъдат възстановени стари детски игри, в които ще могат да се включат деца на различни възрасти. Предвижда се ревю на фолклорни костюми, представени от читалищата в града и в същото време ще се презентират съвременни облекла с традиционни мотиви, изработени от учениците на Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич.

В изложението на традиционни добруджански ястия ще участват ученици от Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“, Обединено училище „Йордан Йовков“ и 9-те пенсионерски клубове в града.

Общината ще кандидатства за средства по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

По тази програма максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 200 000 евро.

c