Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Тервел откриват паметника на Левски, изграден с помощ от родолюбиви дарители

Церемонията за тържественото откриване на паметника на Васил Левски в град Тервел ще започне днес в 20.00 часа на централния площад.  Ще се състои военен ритуал с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили и военнослужещи. Слово за делото на Апостола на свободата ще произнесе кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов. Паметникът ще бъде осветен от отец Вълчо.

Покани да присъстват на официалното откриване на паметника на Васил Левски са отправени до Военното командване във Варна и Добрич, до областния управител, до Съюза на ветераните в Добрич, до Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Добрич, до началниците на Районно управление на МВР и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Тервел, до всички дарители. Ритуалът ще завърши с илюминации и изпълнение на маршова музика.

Инициативата за изграждане на паметника на Левски в Тервел бе поставена през 2019 година. Тя е плод на общата работа на общинското ръководство, родолюбиви жители, земеделски производители и местни фирми. Сумата, събрана с помощта на дарителите, е 12 748 лева, средства предостави и Общината.

Дарения продължават да постъпват. Всички средства се влагат в плащанията за извършеното по паметника.

Скулптор на паметника на Апостола в Тервел е Борис Борисов – творец с множество артистични проекти, автор на паметниците на Алеко Константинов в София, на Васил Левски в Сандански, на ген. Владимир Вазов в София, на Деветата плевенска дивизия в Плевен и други. Той изработи за музея в Тервел фигурата на Кан Тервел.

Постаментът на паметника е изграден със средства от общинския бюджет. Проектът за изграждането му е дарение от арх. Емилия Добрева, арх. Светлина Кастелова и инж. Пенко Русев от Добрич.

c