Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Любовта към фолклора събира малки и големи в „Хорце” към НЧ „Й. Йовков-1870” в Добрич

Деца и възрастни са танцьорите, които събира една от утвърдените школи за народни танци в Добрич – „Хорце” към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” Всички тях ги обединява едно – любовта към българския фолклор и желанието да танцуват кръшни хора.

Ръководител на Фолклорен танцов клуб „Хорце” и Детска танцова школа „Хорце” е Севдалина Атанасова. Тя се занимава с народни танци от дете към Профсъюзния дом на културата в Добрич. 20 години е работила в Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” като артист-балетист. Междувременно завършва Хореография във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Създава ФТК „Хорце” през 2010 година, а през 2015-а – детската школа. На въпрос защо е решила да разкрие собствена школа Атанасова обясни: „Тогава хората имаха голямо желание да се върнат в залите, да преоткрият фолклора”.

Когато разкрива детската школа през 2015 година танцьорите са на възраст от 7 до 12 години, вече са доста пораснали. Към нея постоянно се присъединяват нови деца и ги разделя на две групи – едно, че новите са начинаещи, от друга страна са по-малки. Във ФТК „Хорце” пък най-възрастният изпълнител е на около 60 години. Там вече няма начинаещи и напреднали, защото възможностите им са изравнени. Децата, които танцуват при Атанасова, в момента са около 50, толкова са и възрастните. 

Хореографът сподели, че заради пандемията при големите е имало голям отлив. Но децата са били 100 процента в залата когато е била отворена. COVID-19 е провалил много от плановете на школата – отпаднало е участието във фолклорен фестивал в Македония, отменен е самостоятелен концерт по повод юбилейния 10-годишен труд на „Хорце”. „На 3 март 2020 година, 10 дни, преди обявяването на пандемията, направихме голям самостоятелен концерт – с Детската танцова школа „Хорце” и с Фолклорен танцов клуб „Хорце” – разказа Севдалина Атанасова. – От тогава големите са нямали участие. А на малките на 22 юни им беше първото представяне след пандемията”. 

Богатството на българския фолклор е безкрайно, има хиляди хора, сподели хореографът. Обясни, че подбира хора от всички фолклорни области, по-леките, по-лесните, като постепенно се преминава към по-сложни, към танци и разработки. Хора от всякакви възрасти и с всякакви професии танцуват в клуб „Хорце”. „Това са по-скоро хора, които са в офиси – адвокати, съдии, счетоводители, учители. Те искат и да разпуснат, и да научат нещо, и да се забавляват”, сподели Атанасова.

Многобройни са наградите, завоювани от „Хорце” през годините. По думите на ръководителя най-голямото отличие за Фолклорен танцов клуб „Хорце” е през 2018 година, когато след явяване на прегледи става представителен танцов ансамбъл на България. На всяко участие печелехме призово място, сподели хореографът. Първото е през 2011 година в Разград, където клубът печели голямата награда на кмета. Изпълнителите тогава са на няколко месеца танцьори. От там нататък школата има поне по две-три национални и международни участия всяка година. Последното е на Джумалийско надиграване в Търговище в края на 2019 година, където печели многобройни награди. През 10-те години, откакто съществуваме, сме обиколили цяла България и половин Европа, сподели Атанасова. Клубът е участвал във фестивали в Турция, Украйна, Румъния, Сърбия, Германия, Испания и други.

През новия творчески сезон хореографът има намерение да сформира и трета група към Детската танцова школа „Хорце” -  с по-малки деца. „Школата, особено при децата, развива една естетическа танцова култура и умения – посочи тя. – Освен танцуването тази дейност помага за цялостното им образователно-културно и социално развитие. Самият колектив също възпитава, а моите деца си образуваха един страхотен сплотен и задружен колектив”.

Пожелавам си през новия творчески сезон да се върнем в залите, да възстановим форма, да продължим да се развиваме, да учим нови и нови неща, сподели ръководителят на „Хорце”. И допълни: „Пожелавам си да виждам танцьорите усмихнати в залата”.

c