Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Книги на френски език се продават на ниски цени във ВУМ в Добрич

Около 1000 книги на френски език търсят своите читатели в Добрич. Те се продават на много ниски цени във фоайето на Висшето училище по мениджмънт. Томчетата художествена литература не са нови, те са от франкофонския център в Добрич. Центърът е създаден към частната гимназия „Райко Цончев“, а идеята е книгите да се продадат и със събраните средства центъра да  бъде оборудван технологично, както и да бъде доставена нова литература. Това сподели пред Про Нюз Добрич Елена Юрченко – директор на библиотечно-информационния комплекс на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ).

Франкофонският център бе открит в гимназията през 2019 година. Той  е разположен в хубаво помещение на втория етаж в сградата на ВУМ, в която са и класните стаи на училище „Райко Цончев“.

Всъщност на територията на ВУМ френският център започна своя нов живот. Елена Юрченко припомни, че Франкофонски център съществува като сдружение в Добрич още от 1996 година, но в различни периоди той е променял мястото си.  Първо е бил устроен в помещение на Художествената галерия, после е бил в Регионалната библиотека „Дора Габе“, на която Юрченко дълги години беше директор. „Тогава правехме големи франкофонски празници, имаше много събитие. Когато аз напуснах библиотеката, центърът се закри. Решиха, че няма нужда от него“, спомня си тя.

Останали са обаче книгите. Те се предлагат за закупуване на ниски цени вече втора година, но много желаещи да се сдобият с четиво на френски няма.

„Успяхме да продадем литература за около 150 лева и те са внесени в касата на училището, но иначе няма никакъв интерес. За съжаление, в област Добрич останаха много малко паралелки, в които се изучава френски език. Пробвали сме във Френската гимназия във Варна, но те не желаят стари книги, Френският алианс във Варна също. Сега има интерес от една антикварна книжарница, също във Варна. Надяваме се да ги продадем, защото не ни позволява съвестта книгите да отидат на вторични суровини“, казва Юрченко.

Ако някой иска да си купи художествена литература на френски език, трябва да отиде във ВУМ. Книгите са изложени във фоайето, има и бележки с цените. Информация може да се потърси в библиотеката на училището.

c