Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Премиерът Янев: Да се търси баланс между здравните мерки и тези в полза на туризма

Министър-председателят Стефан Янев посети Балчик, където проведе среща с кмета на общината Николай Ангелов и с областния управител на Област Добрич Васил Карапанчев. Акцент в разговора им беше развитието на региона, както и протичането на летния туристически сезон. Министър-председателят посочи, че за страната ни е от ключово значение да поддържа баланса между здравните мерки и мерките, които са от полза за туризма. Премиерът Янев изтъкна, че правителството поддържа активен диалог с бранша, търси се решение на всеки проблем и по тази причина според него няма основание за притеснение. Премиерът направи този коментар по повод решението на правителството на Великобритания от идващата седмица туристи от Обединеното кралство да могат да пътуват по света.

Има решение на правителството на Великобритания от понеделник да допусне туристи от Великобритания да пътуват по света във връзка с техните мерки. От една страна това изглежда добра новина за българския туризъм. Но в същото време ние трябва да търсим баланса между здравни мерки по отношение на тези, които влизат държавата, и мерките, които разчитаме, че ще бъдат в полза на туризма, подчерта Стефан Янев.

По думите на министър-председателя не Covid кризата е най-големия  проблем на българския туризъм. „Разбира се, това е проблем от гледна точка на това, че не може да се разчита на предварителни заявки, на цикличност на пакетите нощувки и т.н.“, каза той.

По думите му, като всеки бранш и туризъм си има своите проблеми. Ако трябва да сме по-обстойни, трябва да говорим с хората от бранша, защото те имат различни виждания за това как да се развива туризмът. Разбира се, това е един бранш, който е предимно в частни ръце  и е нормално тези виждания да се отличават, дори и от регионално разположение, кой какъв вид туризъм развива.  

Янев припомни, че в мандата на служебното правителство той поне два пъти е имал срещи с туристическия бранш, други министри също са се срещали с представители на сектора по най-различни теми и са обсъждани притесненията на работещите в сектора. Министър-председателят посочи, че тези притеснения са свързани с помощите, които получават в бранша, с възможностите на бюджета да разчита на различни ставки, с правата за ползване на музикални произведения.

Разговорът продължава, търси се решение, каза още министър-председателят в Балчик.

Служебният премиер е обсъдил как върви летният сезон, развитието на туризма и на Добричкия регион на среща с кмета на Балчик Николай Ангелов и областния управител Васил Карапанчев.

c