Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

България е осъдена в Страсбург по дело на покойния шеф на "Югоагент" - Добрич

България бе осъдена да плати общо 13 000 евро за неимуществени вреди и още около 6000 евро за разноски по 4 жалби в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Едно от делата бе заведено от вече покойния собственик на придобилата популярност през 90-те години "Югоагент" от Добрич Миролюб Гаич и съпругата му Живка Гаич, на които България трябва да изплати 4000 евро заради непропорционално отнемане на имуществото им в полза на държавата, съобщава "Дневник".

Решението на ЕСПЧ е по общо 7 жалби, свързани с гражданската конфискация, и по 4 от тях съдът установява, че българските власти нe ca доказали вpъзĸaтa на жалбоподателите c пpecтъпнa дeйнocт и има нарушение на правото на собственост. По 3 от жалбите съдът не констатира нарушения.

Жалби са подадени от собствениците на "Югоагент" семейство Живка и Миролюб Гаич (починал през 2014 г.), осъдени за измами, присвояване и укриване на данъци, Валети Тодоров с условна присъда за отвличане и опит за изнудване, Петър Баров с присъда за кражби и грабежи и незаконно оръжие. Жалби са подали още Живко Жеков и съпругата му Емилия Жекова (също починала), осъдени за престъпна група за фалшиви документи, Юлиян Русев с присъда за незаконна сеч, Кирил Кацаров с присъда за наркотици и Димитър Димитров с присъда за укриване на данъци.

Жaлбитe ca oт 2011 г., 2012 г., 2015 г. и 2016 г. и всички са насочени срещу закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

В решението на ЕСПЧ се припомня, че законът действа от 2005 г., след като е приет от Народното събрание през февруари 2005 г. и влезе в сила през март същата година. През 2012 г. той беше заменен от нов закон с уговорката, че всички висящи производства ще продължат да се уреждат по стария.

По жалбите на Тодоров, Гаич, Баров и Жекови според съда държавата не е осигурила дocтaтъчнo гapaнции зa пocтигaнe нa cпpaвeдлив бaлaнc, нe e билa пpoyчвaнa вpъзĸaтa мeждy имyщecтвoтo и твъpдянaтa пpecтъпнa дeйнocт, нe ca проверявани paзлиĸитe мeждy paзxoди и пpиxoди и ĸoнфиcĸaциятa e билa нecъpaзмepнa.

Имуществото на Гаич бе отнето през 2010 г.

През 1994 г. Миролюб Гаич основа сдружение „Югоагент”, в което примамва с висока лихва – между 120 и 150% годишно, хората в Добрич и Варна да си вложат спестяванията. Плаща им няколко месеца високи лихви и след това се скрива. В цялата страна Гаич успява да измами близо 85 000 души. В средата на 2005 г. пирамидата на Гаич рухна и хората си поискаха обратно парите. Повечето бяха „обезщетени” с нискокачествена техника на високи цени.

Фирмите му бяха обявени в ликвидация, а той самият бе задържан три месеца в добричкия арест. В годините назад няколко синдици извършваха проверки и оценки на имуществата.

През 2006 г. Миролюб Гаич и съпругата му Живка заведоха дело срещу следствената служба в Добрич с иск за 16 млн. лв. по закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани, но го оттеглиха.

Гаич има три осъдителни присъди.
През февруари 2008 г. той получава 4 години затвор, че е измамил седем вложители. Сърбинът престоя 4 месеца в трудово-поправително общежитие във Варна и бе освободен предсрочно с условна присъда.

През юни 2009 г. съдът постанови пробация и 800 лв. глоба заради неплатени през 2003 г. данъци.

Обвинението, по което сръбският бизнесмен се изправи за трети път пред магистратите, бе за присвояване. Според прокуратурата от 11 юли до 10 ноември 2003 г. като управител на „Югоагент Добрич” ООД Гаич присвоил 108 708 лв., собственост на търговското дружество.

Имуществото за близо 3 млн. лв на прочулия се през 90-те години собственик на "Югоагент-тур" Миролюб Гаич и съпругата му Живка Гаич бе отнето в полза на държавата през 2010 г. от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, по-известна като комисията "Кушлев".

Мярката стана факт, след като Варненският апелативен съд е потвърдил решението от 2009 г. на Добричкия окръжен съд за отнемане в полза на държавата на имуществото на Живка Гаич и нейното семейство. Стойността на отнетото е 3 146 300лв. Живка Гаич беше осъдена през 2006 г. за присвояване на пари в големи размери, тъй като е била управител на "Югоагент-тур".

След присъдата комисията "Кушлев" внесе искане за отнемане на собствеността й в полза на държавата. Експертиза доказа в съда, че приходите и разходите на семейство Гаич се разминават с над 4200 минимални работни заплати. Освен това Живка Гаич бе осъдена да плати над 43 хил. лв. разноски по делото.

Сърбинът съставил 41 фалшиви фактури за ремонт в универсалния магазин в Добрич, който през 2003 г. бе собственост на „Югоагент”. Ремонт всъщност не е извършван. През 2011 г. Гаич бе осъден на 4 години затвор. Сръбският бизнесмен почина през юли 2014 година.

c