Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изграждат трета клетка на депото за отпадъци край Стожер

Ще бъде изградена трета клетка за депониране на отпадъци на територията на Регионалното депо край село Стожер. Това става ясно от протокол от Общо събрание на Сдружение „Регионално управление на отпадъците-Добрич”, проведено в края на юни.

На събранието е дадено съгласие да бъде използвана сумата в размер до 100 000 лева лв. с ДДС, необходима за изготвяне на работен проект за изграждане на третата клетка. Проектът ще има връзка със съществуващите клетки I и II на територията на Регионалното депо.

В отговор на отправено запитване от Про Нюз Добрич от Община Добрич информират, че окончателната сума, необходима за изграждането на третата клетка, ще бъде определена след провеждането на обществена поръчка за избор на изпълнител за проектирането й. От там посочиха, че към момента е дадено принципното съгласие на Сдружението и определена индикативна финансова рамка. Финансирането ще бъде със средства от отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, които деветте общини от регион Добрич заплащат за всеки тон депониран отпадък.

На въпрос кое поражда необходимостта от изграждането на трета клетка от Общината отговориха, че предвид факта, че капацитетът на клетка II е по-малък от този на клетка I се очаква, че същият ще бъде изчерпан за по-кратък период. „Пътят от проектиране, съгласуване на проектната документация, уведомяване на компетентните органи за инвестиционно намерение, издаване на разрешение за строеж, избор на изпълнител за строително–монтажните работи, осигуряването на средствата за финансирането и същинското строителство е дълъг, което налага своевременното предприемане на първата стъпка – проектирането на клетка III”, посочват от местната администрация.

По отношение напредъка на изграждането на втората клетка на депото от там споделят, че към настоящия момент текат строително-монтажните работи. Фирмата изпълнител на обекта е на финал с изкопните работи. Припомнят, че стойността за изпълнението на „Строителство на втора клетка за депониране на отпадъци на територията на Регионално депо „Стожер“, съгласно сключения договор, е в размер на 4 213 405,18 лв. с ДДС.

c