Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С преференции Нежля Амди-Ганева измести втория в листата на ДПС в Добрич

Полученият преференциален вот на изборите на 11 юли води до разместване в листата на Движението за права и свободи в Добрич.

Най-голяма лична подкрепа е получила арх. Нежля Неджати Амди-Ганева, общински съветник в Добрич и главен архитект на Крушари. Нейните преференции са 615. Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата. Такъв е случаят с арх. Ганева. За да измести втория Ертен Белгинова Анисова, която има 63 преференции, са нужни над 7% от броя на гласувалите за ДПС 6320, което е 442 гласа. Със своите 615 преференции арх. Нежля Неджати Амди-Ганева се нарежда втора. Те обаче не са достатъчни, за да измести водача д-р Хасан Адемов, тъй като към неговите лични 232 преференции се прибавят и тези на гласувалите за партията, които не са гласували преференциално, а те са 5188.

Сериозно разместване има и в листата на Български патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ. При резултат на обединението от 2193 гласа, нужните за разместване 7% преференции се равняват на 154 преференцииални гласа. В резултат на това последният от листата Атанас Илиев Атанасов, който е с 250 преференции се изкачва с 9 места и се нарежда трети след бившия областен управител Красимир Йорданов Кирилов, който е с 285 преференциални гласа.

c