Водещи новини Политика

Преференциите не промениха водачите на листите в Добрич, с най-много е Деница Сачева

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Деница Сачева е с най-много лични преференции на вота за Народно събрание на 11 юли – 1727. Само с 20 по-малко те са били на изборите на 4 април. Втора по брой предпочитания е Мая Димитрова, която е на второ място в листата на БСП за България. Тя има 1565 преференциални гласа, само с 40 повече от тези на водача на „Има такъв народ“ Дилян Господинов, който има 1525.

Кандидатите от листата на ГЕРБ-СДС са събрали общо 4494 предпочитания. Рекордьорът от изборите на 4 април Красимир Николов, който отново е втори в листата, е с 518 преференциални вота, докато преди три месеца те бяха 2200 гласа. Със 7 гласа по-малко от него – 511, са преференциите на десетата в листата Нефизе Кадир. На миналите избори учителката от тервелското село Зърнево имаше 603 преференции. 430 лични преференциални гласа е получила петата в листата Дочка Димитрова, която е от квотата на СДС. Живко Желязков, който е трети в листата на ГЕРБ-СДС има 389 преференциални гласа, докато през април те бяха 1128.

Общо 4427 са предпочитанията на кандидатите от листата на „БСП за България“. След Мая Димитрова, с най-много индивидуален вот е третият в листата Даниел Йорданов – 1191. На предишния вот той имаше най-много преференции сред съпартийците си – 1729, докато тези на Мая Димитрова бяха 1636. Водачът на листата Димитър Данчев е получил 546 преференции,

Партия Има такъв народ е с 4374 лични предпочитания. От тях 1525 са за водача Дилян Господинов. Вторият в листата – д-р Ивайло Христов получава 612 преференции.

При Демократична България вторият в листата Надежда Пампорова е с най-много преференции 883. На предишните избори тя имаше 726 и с тях успя да пренареди листата, като от трето място премина на второ. Водачът на листата Албена Симеонова е с 489 лични предпочитания.

Гласовете без преференции, които на практика подкрепят листата така, както е подредена, се дават на водача на листата като кандидат номер едно. Дават му се “служебно” така да се каже. Така водачите на листи получават такъв брой предпочитания, че много трудно могат да бъдат изместени от следващите.

Преференциалният вот може да пренареди листата, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата.  

След вота на 11 юли нито един кандидат за депутат не е получил достатъчно преференции, за да изпревари водама на листата и да промени имената на евентуалните народни представители от областта.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *