Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич започна жътвата на пшеницата, чакат среден добив от 600 кг/дка

В Добруджа започна жътвата на пшеницата, съобщи за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Комбайните са влезли в полетата още в края на миналата седмица, но заради преваляванията са жънали спорадично.

„Към днешна дата вече се жъне спокойно във всички общини на област Добрич. Все още информацията за добивите е твърде относителна и в отделните райони е различно. Може да се каже обаче, че се прибират по около 500-750 кг./дка“, посочи Жекова. Очакванията са за среден добив от около 600 кг/дка. В област Добрич с пшеница са засети 1,2 милиона декара.

Жекова пожела на колегите си спокойна и спорна жътва. Земеделците се надяват да не вали в следващите две седмици, за да се прибере безпроблемно зърното.

От някои райони на областта обаче данните за добивите от ранната пшеница са за 250 кг/дка, съобщиха производители за Про Нюз Добрич.

100% от ечемика в областта е прибран. По думите на Жекова добивите са отлични – средно около 700 кг/дка. Почти са ожънати и площите с рапица.

c