Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Около 40 избиратели са върнати в секция № 94 в Добрич, след като машината заби

За повече от два часа и половина гласуването в секция № 94 в Добрич бе прекратено, след като машината там заби. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, още в началото на изборния ден машината в тази секция, която се намира в училище „Панайот Волов“, не е успяла да стартира.

„Първият гласоподавател, който дойде около 7.05 – 7.10 часа, не успя да упражни правото си на глас с машината. Съответно, той беше избрал политическа партия, на която симпатизира, и е искал да упражни правото си на преференция – това ни сподели. В момента, в който е избрал номера на конкретната преференция, машината е забила“, разказа за Про Нюз Добрич председателят на СИК.

След многобройни обаждания и изчакване на решението на ЦИК, се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини. През това време на телефоните на Районната избирателна комисия са се обаждали избиратели, недоволни, че комисията не си върши работата. Те са заявявали, че ще подадат жалби срещу РИК. Председателката на РИК Цонка Велкова още веднъж подчерта, че решенията за преминаване към хартиено гласуване се вземат от ЦИК, а не от РИК.

През тези над два часа и половина правото си на глас не са успели да упражнят около 40 души. „Надяваме се да се върнат“, казаха от СИК. Избирателите в секция № 94 са 684.

Припомняме, че в секция № 98 в Добрич още вчера е установена повреда в машината и там се гласува от сутринта с хартиени бюлетини.

c