Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Как да подадем сигнал за изборни нарушения в Областната дирекция на МВР в Добрич?

В Областната дирекция на МВР в Добрич функционира денонощно открита линия - телефон 058/658-088  и e-mail dobrich@mvr.bg ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборният процес, напомнят от полицията. Линията ще бъде действаща до 13 юли.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес, подчертават от ОДМВР.

В днешния ден служителите на сектор „Български документи за самоличност“ ще работят от 8:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

От МВР припомнят:

·         В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, въоръжени и носещи опасни за живота и здравето на гражданите предмети;

·         Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване;

·         Забранява се изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия в предизборния ден, по време на гласуването и преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите);

·         Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение.

·         Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

В контролния център, изграден в Главна дирекция „Национална полиция“, са подготвени шест работни станции, свързани с АИС „Регистър спешни повиквания 112“, съответстващи на зоните, обслужвани от районните центрове на единния телефонен номер. Заложената цел е контрол върху всички получени сигнали, свързани с нарушения на изборния процес, както и върху цялостния процес по получаването и отработването им. Стремежът е в реално време да се проследява движението и начинът на реагиране на сигналите, постъпващи по единния телефонен номер. В станциите ще работят 12 обучени служители, които ще осъществяват пряк контакт със 170 техни колеги, командировани в областните дирекции, СДВР и РУ. Те от своя страна ще са ситуирани в оперативни дежурни части, за да проследяват процеса по приемане, регистриране и отработване на сигналите и да оказват при необходимост съответна методическа помощ. Обратна информация ще се подава към центъра в ГДНП.

c