Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Как да гласуваме с машина – стъпка по стъпка (+видео)

В 247 избирателни секции в област Добрич ще има машинно гласуване на вота на 11 юли, от общо 378. Как ще гласуваме с машина?

Всеки избирател получава от комисията смарт карта, която трябва да бъде поставена в отвора на машината със златистия чип нагоре и напред. Картата се вкарва наполовина и леко прищраква. На екрана се появява анимация като слънце, след което бюлетината се визуализира.

На първата страница има изписани 13 партии и коалиции със съответните номера отпред в квадратче. Вдясно се показват преференциите. Ако избирателят не открива своята партия, натиска бутон „следващ“ и преминава към втората страница. Ако иска да се върне обратно, натиска бутон „предишен“.

Гласоподавателят прави своя избор, като натисне с пръст квадратчето на съответната партия, а ако желае да гласува с преференция, натиска съответното кръгче. В бюлетината има и бутон „не подкрепям никого“.

След като избирателят направи своя избор, натиска бутон „преглед“, за да го провери. Ако не е съгласен, може да натисне бутон „промени избора“.

Ако избирателят потвърждава вота си, натиска бутон „гласуване“ в долния ъгъл на екрана.

От машината излиза контролната разписка. Системата издава звук, за да напомни, че трябва да се извади и смарт картата. Избирателят взима разписката, сгъва я и я пуска в непрозрачната кутия. Връща картата на комисията.

c