Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С военен ритуал тържествено откриват паметника на Васил Левски в Тервел

Военен ритуал за тържественото откриване на паметника на Васил Левски в Тервел ще се състои на 18 юли, съобщи за Про Нюз Добрич Севдалина Колева – директор на Дирекция „Образование, култура и младежки дейности”. Той ще е от 20 часа на централния площад в добруджанския град, в близост до стария дъб.

В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на Военноморските сили и военнослужещи. Слово за делото на Апостола на свободата ще произнесе кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов. Паметникът ще бъде осветен от отец Вълчо. Признателните потомци ще поднесат венци и цветя.

Покани да присъстват на официалното откриване на паметника на Васил Левски са отправени до Военното командване във Варна и Добрич, до областния управител, до Съюза на ветераните в Добрич, до Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Добрич, до началниците на Районно управление на МВР и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Тервел, до всички дарители, предоставили над 500 лева.

Инициативата за изграждане на паметника на Левски в Тервел бе поставена през 2019 година. Тя е плод на общата работа на общинското ръководство, родолюбиви жители, земеделски производители и местни фирми. Сумата, събрана с помощта на дарителите, е 12 392.65 лева, средства предостави и Общината.

Скулптор на паметника на Апостола в Тервел е Борис Борисов – творец с множество артистични проекти, автор на паметниците на Алеко Константинов в София, на Васил Левски в Сандански, на ген. Владимир Вазов в София, на Деветата плевенска дивизия в Плевен и други. Той изработи за музея в Тервел фигурата на Кан Тервел, възседнал победоносно коня си, при обновяването на музейната експозиция по случай 1 300 години от победата му над арабите при стените на Константинопол.

c