Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

РИМ – Добрич предлага програмата „Лято в музея“ с вълнуващи забавления за деца

Регионалният исторически музей в Добрич предлага богата образователна програма за деца, наречена „Лято в музея“. Заниманията са от понеделник до петък, от 10.00 до 17.00 часа. Те са едночасови и се провеждат по заявка на групи до 20 деца. Цената за един участник е 2 лева.

Специалистите в музея са разработили различни любопитни образователни теми. Така например във възрожденското училище се провеждат занимания по калиграфия, като децата ще научат повече за художествената украса в старите книги.

Темата „Археология на Добруджа“ предлага запознаване с историята на района, пътя на музейния експонат от намирането му до експонирането. Предвидени са забавни игри - откриване на предмет в експозицията, обогатяване на речника с нови думи като, „археология“, „експониране“, „колекция“, „съкровище“, „уникат“, „лапидариум“, рисуване или изработване от глина образец на оригинал от фонда на музея.

В музея в Градския парк „Св. Георги“ тема на заниманието е „Природата на Добруджа“ и включва разглеждане на експозицията и запознаване на участниците с животинския и растителния свят на региона. Децата могат да разкажат за любимо животно или растение, да го нарисуват и да направят изложба.

В Етнографската къща участниците ще се запознаят с традиционното облекло на добруджанеца, автентичната носия, възрожденската къща и традиционния добруджански дом.

В Къщата музей с Дом-паметник „Й. Йовков“ за децата се предлагат езикови и литературни игри, редене на образователни пъзели, пленери и др. Учениците ще станат съавтори на известни писатели, предлагайки свой финал на популярни белетристични творби. Предвижда се най-добрите текстове да бъдат публикувани в местната преса или в музейното интернет пространство. Предлагат се и други разнообразни творчески игри.

Музеят предлага и образователни пешеходни турове под наслов „Следи от миналото”. Те изучават храмовете, чешмите и паметници на възрожденската архитектура в Добрич.

c