Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Курортното село Рогачево посреща летовници с нова улица и водопровод

650 метра нова асфалтова настилка е положена на главната улица на балчишкото село Рогачево. Строителните дейности приключиха преди седмица. Преди това бе сменен водопроводът по тази улица и сега в селото има положени 600 метра нови тръби.

„Придобивките бяха заложени още 2019 година в бюджета на Община Балчик, но тогава не стигнаха средствата. През 2020 година всички знаем какво се случи и чак октомври м.г. Общината намери начин и осигури финансиране да се подмени водопроводът, преди да се направи асфалтирането. Тръбите бяха стари – поне 50-60 години не са били сменяни, а там имаше най-много аварии. Така че първо се подмени главният водопровод и отклоненията, а след това се направи изцяло ново асфалтиране. За съжаление, нещата се проточиха във времето, но в крайна сметка се случиха. Не можахме да се справим с цялата улица, която е по-дълга, но и това, което се направи, беше за нас мечта. Откакто я има тази улица, беше само кърпена, а по нея минават всички. Положението беше трагично“, сподели за Про Нюз Добрич кметът на Рогачево Илиана Димитрова, която е на поста вече трети мандат.

Рогачево се намира на 4 километра от курорта Албена и на 28 километра от Варна. По постоянен адрес в курортното селище живеят около 200 души, но там целогодишно пребивават повече хора по настоящ адрес. През лятото жителите набъбват до над 1000 заради комплексите и къщите за гости, които се пълнят с летовници. Туристите вече са там.

„Радваме се, че румънците се върнаха. Основно туристите ни са от северната ни съседка, както и българи. Има много малко руснаци, очакват се германци. От май до октомври обикновено местата за настаняване са пълни“, казва Димитрова.

Няма да е пресилено да се каже, че всяка втора къща в Рогачево предоставя стаи за гости. Там има семейни хотели и два хотелски комплекса, които са извън регулацията на селото. Точна статистика за това колко са леглата за туристи в района и колко нощувки се реализират на сезон не може да се даде. Причината – има много некатегоризирани и нерегистрирани обекти, посочва кметицата.

„Апелирам всички собственици на имоти, които отдават стаи под наем, да се отнесат малко по-отговорно към задълженията си. Много малко са обектите, които са категоризирани и плащат туристически данък. Той не е непосилен, нека хората да се регистрират. С данъците, които събираме, ние не можем да си покрием уличното осветление, сметоизвозването, поддръжката на кметството. Би трябвало да сме малко по-отговорни“, призовава Димитрова.

В Рогачево от петнайсетина години целогодишно живеят около 10 семейства англичани и руснаци. „Те харесват селото, не забелязват дребните кусури, за тях е важен климатът, местоположението, по-ниските цени и дружелюбните хора. Иначе имаме имоти със собственици от около 20 националности - германци французи, каквито се сетите, даже кипърци, които придобиват имоти може би с цел инвестиция. Нямаме много публични обекти – има едно бистро, собственост на англичани, и два магазина“, допълва Димитрова.

И в Рогачево се наблюдава това, което го има в много села напоследък – връщането към малкото населено място. „При нас дойдоха семейства на средна възраст и нагоре. Особено миналата година, като се затвори животът, много хора осъзнаха колко е хубаво на село - да имаш дворчето, свободата, простора, тишината и спокойствието“, изтъква кметицата и допълва:

„Селото ни е зелено, чисто, поддържано. Нямаме обаче училище, няма детска градина, няма млади хора и отдавна не се раждат деца. Учениците ни са трима-четирима, те посещават училището в с. Оброчище.“

Цените на имотите в Рогачево са доста високи и това пречи приливът на хора да е по-масов, особено на млади семейства. Цената на къщи, построени през последните десетина години, е средно от порядъка на 70-80 хиляди евро. В последните години не се строи, защото вече няма свободни места. Скъпо е, дори от частни съдебни изпълнители вече не може да се намери нещо по-изгодно.

Сведенията за миналото на селото са оскъдни. В околностите му са намерени некрополи от І-ІІ в. преди Христа. Те свидетелстват, че живот по тези места е имало още по времето на траките. През вековете на турското робство селото се е наричало Гек чилер. Знае се, че селото е било черкезко. Българите идват тук основно от с. Вайсал в Одринска Тракия. Трудно е да се определи кога точно се заселват по тия места. След възвръщането на Южна Добруджа към България местното население настоява новото име на селото да е Еленово. Предложението обаче не се приема. През 1942 г. по идея на местния поп селото се преименува на Рогачево. Училище в селото е имало по време на румънската окупация. През 60-те или 70-те години на миналия век школото е закрито/текст от сайта на Община Балчик/.

Снимки: Община Балчик, Visit to Bulgaria

c