Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Христо Павлов: Има голям натиск от предлагане на пазара на лавандулово масло

Христо Павлов – съдружник в "Павлови Фууд Индъстрийс" пред Про Нюз Добрич

Каква е ситуацията с производството на лавандула тази година, какво по-различно от предходните и какво предстои да се случи на този пазар?

Ситуацията изглежда леко подтисната, тъй като има голям натиск от предлагане. Доколкото съм запознат, в България са регистрирани площи в размер на 200 000 декара с насаждения от лавандула, което, мисля, че ни прави най-големия производител на лавандула в света. Това съответно води до голям натиск на предлагането, което нормално подтиска цените.

Цените на какви нива са?

Аз говоря за цените за изминалата кампания. Разбира се, в началото на следващата кампания, най-малкото не е здравословно да се говори за цени, преди да сме видели качества и количества, които се прибират.

Миналогодишната продукция на какви цени последно се реализира?

Всички, които са на пазара, знаят, че цените на лавандулово масло бяха между 50 и 70 лева за килограм.

Което е колко пъти по-малко от предходните години?

В някои години е имало и подобна цена, но е в пъти по-ниска от най-високата, която е регистрирана на пазара на лавандулово масло у нас.

Остана ли нереализирана продукция от миналогодишната реколта?

Доколкото имам информация, да.

Т.е. сега това допълнително ще утежни пазара?

Да, така е. Макар че аз мисля, че пазарът се стабилизира на едни по-ниски нива. Просто не съм с очаквания той да се повиши. Защото много голяма част от насажденията вече са в зрялост и ще има много голям натиск на предлагане.

Каква е Вашата прогноза – ще се стигне ли до ликвидиране на площи с лавандула в Добруджа?

Възможно е да се случи, най-вече от стопани, които не спазват добри агропрактики, не добиват добро качество и продукцията им е с висока себестойност. Те няма да могат да устоят. Трудно е, когато гледаш лавандула между другото, да си и много добър професионалист, да се справяш на добра себестойност. Ясно е защо се получи така, много производители на лавандула бяха подмамени от високата печалба в един момент. Да, но когато тя не е такава, ситуацията се променя.

Т.е. площите с лавандула в Добруджа предстои да се оптимизират?

Всеки, който успее да се нагласи към новата обстановка, ще бъде добре

В Добруджа има ли ръст на площите и какво е състоянието на насажденията?

Не бих казал, че има ръст на площите с лавандулови насаждения. По-скоро площите са в много голяма форма на зрялост. По-младите вече плододават напълно. Освен това виждаме една оптимистична откъм количество предстояща кампания. Поне така мисля в момента.

c