Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Премахват принудително кафе машина в Кранево след сигнал, че крие риск от пътни инциденти

Поставена на тротоар в с. Кранево кафе машина силно затруднява движението на пешеходците и поставя в опасност техните здраве и живот. За това сигнализира Про Нюз Добрич читателката ни София Стоянова Жекова. Тя е изпратила жалба до редици институции – Община Балчик, Сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР,  Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Районно управление на МВР в Албена, Териториална дирекция на Националната агенция за приходите /НАП/-Варна.

Жекова обяснява, че кафе машината се намира до колона на магазин на пресечната точка на улиците „Черно море“ и „Места”. По думите й пешеходците не могат да се придвижват на това място, нито да пресекат ул. „Места“, а се налага да слязат на пътното платно. Обяснява, че до кафе машината редовно паркират автомобили, чиито собственици пазаруват в магазина. За  да заобиколят колоната, кафе машината и паркиралите коли, пешеходците трябва да слязат по средата на пътното платно на ул. „Черно море“ и така да пресекат ул. „Места“. Жекова счита, че на посоченото място са създадени сериозни предпоставки за възникване на пътно-транспортно произшествие с опасност за живота на пешеходците.Споделя също: „Нещо повече, за да работи нормално кафе машината се предполага същата да е електроснабдена. Това означава, че на улицата, на открито, са поставени кабели за разпределение на електрическа енергия. За същите е необходима подходяща изолация от метрологичните условия, която аз не открих. В противен случай е възможно настъпването на инцидент”.  

Тя счита, че поставянето на кафе машината е в нарушение на Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Балчик и изобщо не е съгласувано с „Пътна полиция”.  

Кафе машината се поставя с разрешение, което се издава от Общината, каза началникът на РДНСК инж. Ивелина Колева. Тя обясни че строежите от четвърта, пета и шеста категория и поставянията се контролират от кмета. Сподели, че ще изпратят писмо до кмета да им бъдат предоставени документи – удостоверение за строеж, разрешение за въвеждане в експлоатация и други, както за колоната, така и за кафе машината. „Ако има нередности ще препоръчаме на кмета действия за премахването им”, каза инж. Колева. 

Сектор „Пътна полиция” извършва проверка по жалбата, каза началникът му Жулиян Минев.

По жалбата е направена проверка в началото на месеца от Отдела за незаконно строителство, каза за Про Нюз Добрич зам.-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров. Той обясни, че при проверката е констатирано поставянето на обект върху тротоар общинска собственост и е поискана документацията, на базата на която е поставен – договор за наем, тротоарно право или друга. Управителят не е предоставил такава. „Не сме получили доказателства на какво основание е поставена кафе-машината”, обясни зам.-кметът. На управителя е връчен протокол и в 3-дневен срок той е изпълнил указанието да премахне машината.

Извършена е била втора проверка, при която кафе автоматът е липсвал. Вчера обаче са получени данни, че отново е поставен. Направена е трета проверка и е установено, че машината е възстановена на старото си място. Започваме процедура по принудителното й премахване, каза зам.-кметът.

c