Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Почистват плочата на Димитър Списаревски в Добрич и графитите около нея

Паметната плоча на капитан Димитър Списаревски и изрисуваните около нея графити на сградата на Научно техническия съюз /НТС/ в Добрич почиства днес безплатно нашият съгражданин Искрен Събев. Инициативата е на Областната администрация и Събев, със съдействието на Управителния съвет на НТС и председателя му Деян Дяков.

„Това е плоча на един български герой и решихме, че е неуместно да бъде така надраскана и нарисувана”, сподели пред журналисти областният управител Васил Карапанчев. Той припомни, че на 19 юли се навършват 105 години от рождението на Списаревски. Благодарение на инициативата гражданите ще могат да поднесат своята почит към героя, посочи областният управител. Сподели, че за него Димитър Списаревски е един истински българин, който е дал живота си за Родината.

Технологията, която използвам, е американска, най-съвременната за почистване, без нараняване на повърхността, всичко, което е отгоре, се изгаря, обясни Искрен Събев. По думите му е т. нар. фибролазер. Събев сподели, че е първият човек в България, който се занимава с тази дейност. Освен почистване на графити и различни облицовки може да се премахват бои, ръжда, нежелани полипи.

„Реших да направя този жест – да почистя паметната плоча на Димитър Списаревски, първо, защото се навършват 105 години от неговото рождение – каза Искрен Събев. – Грехота е всички наши паметници да изглеждат по този начин”. Той изрази възмущението си, че младежите рисуват върху сградите без да се съобразяват.

Съгражданинът ни разказа, че е живял дълги години в САЩ, в Добрич е от 6 години. По думите му санкциите в Щатите за хората, които повреждат общинско имущество, са много строги, няма условни присъди, директно отиват в затвора. Обясни, че първо изработват определени часове обществено полезен труд в много тежки условия. Паралелно с това имат парична глоба и получават няколко месеца в ареста.

Искрен Събев сподели, че този вид почистване струва около 10-18 лева на квадрат в зависимост колко тежко е нарисуваното и колко време ще отнеме. Той предполага, че ще приключи с почистването на паметната плоча на капитан Димитър Списаревски и пространството около нея до края на деня.

c