Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Откриха изложбата с творби от пленера "Бялата лястовица" в с. Красен

На 8 юли в изложбената зала на НЧ „Светлина – 1941“ в град Генерал Тошево официално беше открита експозицията от картини, нарисувани от именити български художници по време на четвъртото издание на пленера по живопис „Бялата лястовица“, домакини на който бяха кметството и читалището в село Красен.

Форумът отдавна се е утвърдил като празник на изобразителното изкуство – своеобразна среща на творците с природата и бита на Йовковата Добруджа, която да ги вдъхновява да претворяват в багри красотата във всички нейни форми и проявления. През тази година участници в пленера бяха Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Светлозар Захариев и Стоил Мирчев от София, Мариета Конова и Мартина Караиванова от Велико Търново, Валентин Георгиев от Русе и Валентин Узунов от Ловеч. Всички те създадоха уникални творби, които могат да бъдат разгледани всеки ден до края на месеца в културната институция. 

По време на откриването на изложбата художниците бяха наградени и поздравени от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Десетки жители и гости на града пък посетиха събитието и се насладиха на картините.

Пленерът по живопис „Бялата лястовица“ се организира от Община Генерал Тошево и кметството в село Красен, със съдействието на Народно читалище „Йордан Йовков 1896“, село Красен и партньорите от Сдружение на добричките художници и „Ателие 13“. Сред целите на форума са стимулиране на творческите търсения на творците и възможност за активна творческа работа, възникване на творчески контакти на различни по възраст и афинитет художници, местни творци и утвърдени автори с постоянно и забележимо присъствие;  създаване на нови художествени произведения, които да попълнят фонда на Община Генерал Тошево с творби на живописта. Цели се също да се популяризира община Генерал Тошево като място с атрактивна природа, богато културно-историческо наследство, жизнено настояще и възможности за бъдещо развитие.

картини на Стоил Мирчев / Бялата лястовица 2021

източник: Община Ген. Тошево

c