Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

378 са избирателните секции в област Добрич, в 6 от тях ще има по две машини

В РИК-Добрич вчера има подаден един сигнал за неправомерно поставени агитационни материали в село в община Крушари. Ще бъде извършена проверка по случая и ще се произнесем с решение, каза за Про Нюз Добрич председателят на РИК Цонка Велкова.

Секциите в област Добрич са общо 378 за тези избори, при 384 на вота през април. В следствения арест няма да бъде разкрита секция, тъй като в момента в ареста няма 10 и повече избиратели. В МБАЛ-Добрич няма да има отделна секция за Ковид отделението. В болницата ще има само една секция за лежащо болни, но не с Ковид. В Дома за стари хора също ще има секция.

Ще функционират две подвижни секции за хора с трайни увреждания – една в Добрич и една в община Добричка.

„Секциите сега са по-малко, защото през април имаше подвижни такива за хора под карантина и в Ковид отделенията“, уточни Велкова.

В Специализираната болница за рехабилитация „Медика Албена“ също ще има секция, тъй като има настанени повече от 10 избиратели.

Секциите с по-голям брой избиратели в област Добрич, в които ще има по две машини, са 6 - 5 в град Добрич и една в Тервел. „В секции с 300 и над 300 избиратели ще има по една машина. Такъв е случаят например със с. Царевец в община Добричка, където са точно 300 избиратели по предварителните списъци и там ще имат машина“, посочи Велкова.

В 247 секции ще има машинно гласуване, като в 6 ще има по две, така че за областта ще пристигнат общо 253 машини. Те ще бъдат доставени тази вечер за региона и утре ще се разпределят по СИК-овете.

В 131 секции няма да има машини, там ще се гласува само с хартиени бюлетини.

В деня на вота информация за изборната активност ще се предостави два пъти - в 11.00 и в 16.00 часа. Първите данни за гласуването се очакват към 23.00 часа.

c