Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Жътвата на пшеницата ще стартира до дни, прогнозират средни добиви от 500-600 килограма

Земеделците в Добруджа се надяват да няма повече валежи, за да стартира жътвата на пшеницата. Аграрните специалисти казват, че са нужни 4-5 слънчеви дни, за да могат комбайните да влязат в полетата. Прогнозата е, че прибирането на зърното ще започне в началото на следващата седмица.

„Дано валежите от последните два дни да са последните преди жътвата. Някои пшеници бяха готови, но паднаха дъждове. Трябват около 5 слънчеви дни, за да влезем  да жънем, защото посевите отгоре ще са обдухани, но след толкова много дъжд става проблем за комбайните да влязат в полето, много е влажно. На 12-13 юли би трябвало да започне жътвата“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Тя сподели, че има полета с полегнала пшеница, особено при някои български сортове, в което няма нищо изненадващо, просто ще е по-трудна жътвата. Изцяло пропаднали площи няма да има. От бурите има пострадали полета с царевица, в районите на селата Бенковски и Овчарово. Има данни за наводнени ниви и в община Крушари, край границата с Румъния.

„Това, което може да ни притесни за слънчогледа, е, че тази година, благодарение на дъждовете той стана доста висок. В един момент питите започват да тежат и при бурни ветрове това ще изпада на земята, но говорим за екстремни ситуации“, каза Жекова.

Нейната прогноза за добиви е средно 500-600 кг/дка., като ще има полета с 400 кг. и такива със 700 кг. Валежите обаче са свалили хектолитъра на пшеницата, което означава, че тя ще тежи по-малко. 

Трудна жътва прогнозира председателят на НАЗ Костадин Костадинов. „Нужни са няколко дни слънце, в неделя-понеделник ако пече, ще се започне. По принцип жътвата стартира, когато е готова пшеницата и това е строго специфично е за всеки район. В едни райони пшеницата е още зелена, а в други е узряла. В Добруджа жътвата започва две седмици след другите части на страната. Аз не искам да се ангажирам с цифри за добивите. Ще бъдат по-високи от миналата година, но имаше много валежи и това ще се отрази на качеството. А при по-ниски показатели цената пада драстично“, коментира Костадинов.

Той прогнозира над 5,5 милиона тона пшенична реколта за страната през тази година. 

c